avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 883 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA scutire de tva
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

scutire de tva

Buna ziua
Am un partener dintr-o tara comunitara (Polonia) care aduce frecvent bunuri prin portul Constanta. Doresc sa stiu cum as putea sa-i fac vamuriea marfurilor fara plata TVA-ului. Mentionez ca el va plati in Romania numai taxele vamale. Marfa dupa vamuire paraseste imediat Romania cu destinatia finala tara de provenienta a importatorului. Mentionez ca acest importator este inregistrat in sistemul vamal romanesc, prin preluarea datelor din sistemul vamal al tarii lui. Doresc sa stiu daca se poate fara reprezentant fiscal, deoarece el nu doreste asa ceva.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: danike , utilizator 21:20, 3 Martie 2010
de unde aduce marfa firma poloneza in portul constanta?
Din China.
ART. 132^2 Cod Fiscal
(1) Locul importului de bunuri se consideră pe teritoriul statului membru în care se află bunurile când intră pe teritoriul comunitar.

Conform art. 151^1, plata taxei pentru importul de bunuri supus taxării, conform prezentului titlu, este obligaţia importatorului.

Este scutit de taxa importul în România de bunuri care au fost transportate dintr-un teritoriu terţ sau o ţară terţă, atunci când livrarea acestor bunuri de către importator constituie o livrare scutită conform art. art. 143 alin. (2)

pct 44 norme de aplicare cod fiscal
Scutirea menţionată la art. 142 alin. (1) lit. l) din Codul fiscal se acordă în cazurile în care importul este urmat de livrarea bunurilor scutite în temeiul art. 143 alin. (2) din Codul fiscal, numai dacă, la data importului, importatorul a pus la dispoziţia organelor vamale cel puţin informaţiile următoare:

a) codul său de înregistrare în scopuri de TVA atribuit conform art. 153 din Codul fiscal;
b) codul de înregistrare în scopuri de TVA al clientului căruia îi sunt livrate produsele în conformitate cu art. 143 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal, atribuit în alt stat membru, sau codul său de înregistrare în scopuri de TVA, atribuit în statul membru în care se încheie expedierea sau transportul produselor, atunci când acestea sunt transferate în conformitate cu art. 143 alin. (2) lit. d) din Codul fiscal;
c) dovada faptului că produsele importate urmează să fie transportate sau expediate din statul membru în care se face importul spre un alt stat membru în aceeaşi stare în care se aflau în momentul importului.

singura solutie pe care eu o vad este ca firma din polonia sa se inregistreze in scopuri tva in romania si sa autofactureze catre codul tva din polonia, tot in regim de scutire, fiind vorba de o livrare intracomunitara de bunuri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cine plateste tva MetallicA MetallicA Buna ziua! Doresc sa export bunuri achizitionate din China in UE. As dori sa stiu cine plateste TVA in acest caz. Firma mea sau firma din alte state din ... (vezi toată discuția)
Tva pt marfa di import LUIZAION LUIZAION cum inregistrez tva pt marfa din import destinata revanzarii? platesc tva la marfa + adaos comercial, e foarte mult (vezi toată discuția)
Factura cu tva catre o societate italiana lylyan lylyan Am emis o factura de 3000 euro + TVA catre o societate din Italia Cum isi recupereaza aceasta TVA -ul de acolo? Multumesc (vezi toată discuția)