„Pentru sprijinirea contribuabililor, Ministerul Finanțelor anunță că persoanele fizice pot accesa declarația unică (formularul 212) precompletată în baza informațiilor deja cunoscute de autoritățile fiscale. Acest demers este parte dintr-o serie de măsuri implementate în scopul consolidării și eficientizării SPV”, transmitea ANAF-ul săptămâna trecută.
Deși orientative, pe mulți aceste formulare i-au indus în eroare. De exemplu, sunt contribuabili care au remarcat că sunt estimate venituri care nu ar trebui să se regăsească în 2021 - probabil pentru că, așa cum sublinia ANAF, se bazează pe lucrurile care se regăsesc deja în sistem. Contribuabilii povestesc că s-au trezit că sunt estimate venituri din chirii pe 2021 din contracte pe care le-au marcat clar în declarația pe 2020 ca fiind încheiate sau că sunt puse la calculul pe 2020 venituri încasate în 2021. Aici vorbim, de pildă, de indemnizațiile de pandemie, primite de PFA-uri și alți profesioniști - în mai multe cazuri, contribuabilii au observat că indemnizațiile pe decembrie, deși încasate în ianuarie 2021, sunt taxate pe 2020, deși chiar ANAF a subliniat recent că nu așa stau lucrurile (sunt considerate venituri obținute efectiv în 2021, chiar dacă sunt pentru luna decembrie a anului trecut).
Un alt contribuabil a remarcat că i-au fost trecute indemnizații ca taxabile pe care, de fapt, nici nu le-a primit. Altcineva povestește despre folosirea eronată în formularul precompletat a salariului minim pe 2020 în estimatul pe 2021.
În mare, recomandarea contabililor este ca aceste formulare să fie, mai degrabă, ignorate, întrucât pot pune contribuabilul în dificultate cu privire la corecturile pe care ar trebui să le facă sau îi pot ridica întrebări inutile cu privire la taxele datorate în realitate.
Mai e puțin până la termenul-limită al declarației pe 2021 și pentru plățile pe 2020 - 25 mai. Între timp, ANAF a mai anunțat o sesiune de întrebări și răspunsuri pe pagina proprie de Facebook, în care tematica va fi declarația unică și veniturile din activități independente - sesiunea unde puteți adresa întrebări Fiscului este organizată pe 20 mai și începe la 9:00.