Vorbim, pe de o parte, de indemnizația pentru întreruperea activității, din OUG nr. 30/2020 (75% din câștigul salarial mediu brut), iar, pe de altă parte, de indemnizația din OUG nr. 132/2020 (41,5% din câștigul salarial mediu brut) dată pentru reducerea volumului de activitate.
Ambele indemnizații au fost și sunt date de autorități (prin agențiile de plăți sociale județene) ca valori brute, direct în conturile solicitanților. Ambele ordonanțe prevăd că aceste indemnizații se impozitează și taxează cu CAS și CASS prin declarația unică.
Prin declarația unică, toți beneficiarii acestor indemnizații trebuie să plătească până la 25 mai impozitul de 10%, dar și contribuțiile sociale la pensii și sănătate (25%, respectiv 10%). Ordonanțele sunt destul de explicite cu privire la obligația de a plăti toate aceste trei dări fiscale, indiferent de ce alte venituri mai obține solicitantul pe 2020.
Două precizări importante venite chiar de la ANAF, în ultimele sesiuni de întrebări și răspunsuri ținute pe tema declarației unice:
- toți cei care au primit aceste indemnizații datorează impozit și contribuții în cotele stabilite: 10% (impozit), 10% (CASS) și 25% (CASS); chiar dacă respectivii contribuabili sunt pensionari, persoane cu handicap grav ș.a.m.d., chiar dacă sunt avocați pentru care există cotă specială de CAS, toată lumea plătește cele trei dări fiscale pentru acele indemnizații de pandemie, în cotele de mai sus (explicații, pe larg, în cazul avocaților, în acest material); mai exact, nu contează că respectivii contribuabili sunt scutiți în mod normal de anumite dări fiscale din declarația unică sau au cote speciale; inclusiv pensionarul care nu datorează de fel CAS, pentru această indemnizație trebuie să plătească CAS, așa cum a subliniat chiar azi Fiscul în sesiunea de întrebări și răspunsuri de pe pagina proprie de Facebook, pe tema declarației unice;
- termenul de 25 mai 2021: în declarația pe 2020 intră doar indemnizațiile încasate efectiv în 2020, nu și cele pe decembrie 2020 care s-au încasat în ianuarie, acestea urmând a fi reflectate în declarația pe 2021, pentru care plățile nu au termen anul acesta, ci anul următor; ANAF a precizat acest aspect în sesiunile de răspunsuri pentru contribuabili de mai multe ori, inclusiv azi;
Cei care sunt familiarizați cu declarația unică știu că cele două contribuții se plătesc obligatoriu numai dacă veniturile nete dintr-un an (cele vizate de declarația unică, nu altele) depășesc un anumit plafon - 12 salarii minime brute pe economie. Doar că acest plafon nu se aplică și în el nu intră aceste indemnizații de pandemie. Cu alte cuvinte, pentru aceste indemnizații se plătesc cele trei dări fiscale indiferent de ce alte venituri a obținut contribuabilul anul trecut, iar valoarea lor NU se include în plafonul acela aplicabil celorlalte venituri, în funcție de care contribuabilul își dă seama dacă datorează CAS și CASS sau nu.
Util: Cum se declară indemnizațiile de pandemie: ghid al autorității fiscaleDe asemenea, cele două indemnizații se trec în registrele de încasări și plăți.
Comentarii articol (0)