În litigiile fiscale, în funcție de speță, deși administratorul este primul care răspunde, poate fi antrenată și răspunderea profesională a contabilului, pe care acesta nu o poate elimina complet în nicio situație, au subliniat câțiva fiscaliști în cadrul unei conferințe de fiscalitate organizate de avocatnet.ro săptămâna trecută.
Conferința avocatnet.ro, intitulată “Litigii fiscale – teoria și reflectarea ei în practică”, ediția mai 2021, a avut loc online și a acoperit o sferă largă de subiecte privind modul în care soluționează instanțele din România litigiile fiscale, motivarea instanțelor în cadrul hotărârilor pronunțate în această materie, dar și chestiuni privind modul în care aceste hotărâri se suprapun cu argumentele din concluziile inspecțiilor fiscale ori, dimpotrivă, le resping.
Aceste aspecte au fost dezbătute de doi specialiști din domeniul fiscal, care profesează în cadrul Dobrinescu Dobrev SCA. Este vorba de
Luisiana Dobrinescu, Avocat fondator și specialist în drept fiscal și
Lelia Grigore, Manager al departamentului de litigii fiscale.
În cadrul conferinței
a fost abordat și subiectul referitor la angajarea răspunderii patrimoniale, iar, pe această temă, Lelia Grigore a făcut câteva precizări, în urma primirii unei întrebări pe chat-ul evenimentului, cu privire la
posibilitatea de a se ajunge la atragerea răspunderii patrimoniale a contabilului care are un SRL ce prestează servicii de evidență contabilă și căruia răspunderea îi este limitată, prin contract, la cel mult tariful serviciilor contabile pe un an de zile.
“
E un subiect foarte delicat. Dacă ne referim la practica noastră, nu am întâlnit, până la acest moment, o situație în care contabilul societății să fie tras la răspundere în temeiul acestui articol”, a afirmat Managerul departamentului de litigii fiscale din cadrul Dobrinescu Dobrev SCA.
Cu toate acestea, adaugă specialista, dacă ne referim la cazurile în care se poate ajunge la atragerea răspunderii, “
veți observa că, aici, la categoria a doua, avem administratorii și orice alte persoane care, cu rea-credință, au determinat nedeclararea/neachitarea obligațiilor fiscale. Cu alte cuvinte, cadrul există, dar, la fel, ar trebui să existe o faptă clară” a contabilului “
care, cu bună știință, nu a declarat sau a încurajat cumva neachitarea obligațiilor fiscale”.
În acest sens, prevederile legale vor fi, spune Lelia Grigore, coordonate cu normele specifice profesiei. “
Până la urmă, contabilul, după cum știm, valorifică documentele și informațiile pe care reprezentanții societății le pun la dispoziție”, adaugă specialista.
Așadar,
se poate vorbi de antrenarea răspunderii contabilului doar în ipoteza în care acesta ar acționa, mai degrabă,
ca un “administrator” al societății, depășindu-și astfel atribuțiile și determinând sau încurajând, prin faptele sale, nedeclararea obligațiilor fiscale, a conchis specialista. Cu toate acestea, Lelia Grigore a punctat, din nou, faptul că nu a întâlnit nicio situație de acest fel în practică.
În egală măsură, avocata Luisiana Dobrinescu a precizat, pe tema angajării răspunderii contabilului, faptul că nedeclararea corectă a obligațiilor fiscale “
este responsabilitatea contabilului, dar asta nu îl face răspunzător în cadrul procedurii solidare în fața ANAF (Agenția Națională de Administrare Fiscală - n. red.), ci, practic, într-o astfel de situație, există (...) două variante”.
O primă variantă presupune, conform avocatei, că “
administratorul (…) are un drept de regres împotriva contabilului care a comis o eroare”, putând să își recupereze, în acest mod, sumele plătite dintr-o eventuală greșeală a contabilului.
În al doilea rând, dacă se dovedește că fapta constatată a fost comisă cu intenție, ”
de foarte multe ori, în dosarele pe care le-am văzut, este implicat și contabilul”.
Așadar, răspunderea este și a contabilului. Nu ne referim, în această situație, la răspunderea solidară, așa cum punctează Luisiana Dobrinescu, însă
contabilul trebuie să profeseze foarte atent și “să aibă dovezi dacă, potrivit judecății sale profesionale, operațiunea e taxabilă, și nu scutită, și că solicită sau cere foarte vehement colectarea de TVA”, subliniază Avocatul fondator al Dobrinescu Dobrev SCA.
În definitiv, așa cum s-a subliniat în cadrul conferinței, vorbim despre o practică pe care o putem extinde către orice tip de judecată profesională pe care ar putea să o aibă contabilul, raportat la orice fel de operațiune.
“
Oricum administratorul este primul care răspunde. (…) Contabilul este în plan secundar”, atrage atenția avocata. Cu toate acestea, “
[n]u poți să-ți elimini complet răspunderea profesională”, conchide Luisiana Dobrinescu.
În acest context, specialiștii atrag atenția că
Fiscul apelează tot mai des la un instrument ce-i permite să execute silit administratorul pentru datoriile companiei sale. Este vorba de
atragerea răspunderii solidare, care permite ca, atunci când datoriile nu pot fi acoperite din bunurile firmei, Fiscul să se îndrepte către executarea bunurilor personale ale administratorului societății respective.