ACCES PREMIUM
De ce premium?
CJUE: Persoana răspunzătoare solidar trebuie să plătească, pe lângă TVA-ul datornicului, și dobânzile aferente
Atunci când vorbim de atragerea răspunderii solidare a unei persoane pentru o datorie de TVA, aceasta trebuie să achite atât taxa în sine, cât și dobânzile aferente, conform unei decizii recente a Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE). Însă acest raționament este aplicabil dacă se stabilește că, la exercitarea dreptului de deducere, se știa că datornicul nu va plăti TVA-ul.
Articolul continuă mai jos
Mai precis, judecătorii
au stabilit joi că legislația UE
„nu se opune unei reglementări naționale în temeiul căreia persoana ținută răspunzătoare în mod solidar, în sensul acestui articol, trebuie să plătească, pe lângă cuantumul taxei pe valoarea adăugată (TVA) neachitat de persoana obligată la plata acestei taxe, și dobânzile moratorii aferente acestui cuantum datorate de persoana obligată la plata taxei dacă se stabilește că, atunci când și‑a exercitat ea însăși dreptul de deducere, această persoană știa sau ar fi trebuit să știe că respectiva persoană obligată la plată nu va plăti taxa menționată.”Decizia CJUE este obligatorie pentru toate instanțele naționale care se pot confrunta cu o situație asemănătoare, deci inclusiv pentru România.
Decizia a venit într-o cauză (C‑4/20) ce implica Bulgaria. Conform dreptului UE, fiecare stat membru poate stabili ca o altă persoană decât cea obligată la plata TVA-ului să fie obligată în solidar la plata taxei, dacă prima persoană n-o achită. Această regulă este aplicabilă în Bulgaria și s-a cerut la CJUE o clarificare - dacă persoana răspunzătoare solidar ar trebui să plătească și dobânzile, nu doar TVA-ul în sine.
„În această privință este necesar să se arate că, deși, potrivit modului de redactare a articolului 205 din Directiva 2006/112, răspunderea solidară prevăzută de acest articol nu privește decât achitarea TVA‑ului, acest mod de redactare nu exclude ca statele membre să poată stabili în sarcina debitorului solidar toate elementele aferente acestei taxe, precum dobânzile moratorii datorate ca urmare a neplății taxei menționate de către persoana obligată la plata acesteia din urmă”, scrie în motivarea judecătorilor de la CJUE.
Evident, trebuie să se țină cont dacă persoana care ar putea răspunde solidar pentru plata TVA-ului și a dobânzilor aferente
a fost sau nu de bună credință.
„Curtea a statuat de asemenea că împrejurările că o altă persoană decât persoana obligată la plata TVA‑ului a acționat cu bună‑credință, depunând toată diligența unui operator avizat, că a luat toate măsurile rezonabile care îi stăteau în putere și că participarea sa la un abuz sau la o fraudă este exclusă constituie elemente care trebuie luate în considerare pentru a determina posibilitatea de a obliga în solidar această persoană să achite TVA‑ul datorat”, mai scriu judecătorii.
În legislația de la noi,
atragerea răspunderii solidare cu debitorul este un instrument pe care Fiscul îl poate folosi, în general, în caz de neachitare a obligațiilor fiscale, nu doar în cazul TVA-ului. În esență, pot răspunde solidar cu datornicii persoanele din cauza cărora datornicii ajung într-o situație financiară dificilă.
În altă ordine de idei, conform specialiștilor, atragerea răspunderii solidare este
un instrument folosit din ce în ce mai des de către autorități.
Citește și: În funcție de speță, în litigiile fiscale poate fi antrenată și răspunderea contabilului.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)