ACCES PREMIUM
De ce premium?
Jurisprudență fiscală utilă: Principalele decizii de interes apărute în 2021
Cele mai importante decizii din 2021 care au îmbogățit jurisprudența fiscală au venit din partea Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) și din partea Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ). Deciziile date de cele două entități sunt obligatorii pentru instanțele de la noi și ar trebui să fie cunoscute de către orice companie activă în România.
Articolul continuă mai jos
1. Deducerea trebuie permisă inclusiv firmelor cu codul de TVA anulat, dacă sunt îndeplinite condițiile de fond. Este exagerat ca dreptul de deducere a TVA-ului să fie condiționat de respectarea unor obligații de formă, cum ar fi reînregistrarea în scopuri de TVA, fără a verifica cerințele de fond, a preciat CJUE. Este vorba de situația unei firme (din România) cu cod anulat de TVA căreia i s-a refuzat sistematic reînregistrarea și deducerea taxei pentru că
administratorul său era asociat într-o altă firmă aflată în insolvență.
2. O firmă intrată în faliment are în continuare dreptul la deducerea TVA-ului. Chiar dacă o companie intră în faliment, se consideră că operațiunile făcute până la desființarea efectivă au un caracter economic, astfel că dreptul de deducere a TVA-ului există în continuare. Decizia CJUE a venit tot într-un „conflict” între o firmă din România și Fisc.
3. CJUE: Rambursarea TVA-ului și lipsa numărului facturii. Concret, este vorba de o situație în care judecătorii europeni au stabilit că, dacă o cerere de rambursare de TVA nu conține numărul facturii, dar conține alt număr ce permite identificarea ei, Fiscul trebuie să accepte solicitarea.
4. Persoana răspunzătoare solidar trebuie să plătească, pe lângă TVA-ul datornicului, și dobânzile aferente. Atunci când vorbim de atragerea răspunderii solidare a unei persoane pentru o datorie de TVA, aceasta trebuie să achite atât taxa în sine, cât și dobânzile aferente. Raționamentul CJUE este aplicabil dacă se stabilește că, la exercitarea dreptului de deducere, se știa că datornicul nu va plăti TVA-ul.
5. O persoană care spală banii obținuți din evaziune fiscală riscă să fie pedepsită pentru ambele infracțiuni, s-a stabilit printr-o altă decizie importantă a CJUE. Astfel, se exclude, de principiu, ideea că o persoană care face aceste două infracțiuni n-ar putea fi pedepsită decât pentru una dintre ele. În cazul respectiv, a fost vorba de un administrator de firmă din România care a obținut bani din evaziune fiscală, iar ulterior i-a spălat.
6. Fondul e mai important decât forma. O impunere făcută de Fisc, care se baza pe aspecte de formă și ignora probele firmei, a fost anulată recent în instanță, iar judecătorii de la ICCJ au validat-o.
7. Scrisorile de garanție bancară, titluri executorii numai dacă sunt emise în garantarea unor contracte de credit. ICCJ a stabilit că scrisorile de garanție emise de bănci sunt considerate titluri executorii numai dacă sunt emise în garantarea unor contracte de credit, nu și în alte scopuri.
8. Orice act administrativ poate fi atacat în contencios, chiar dacă a fost emis înainte de 2005. Actele administrative adoptate sau emise înainte de intrarea în vigoare a Legii 554/2004 pot fi atacate în contencios similar actelor emise după intrarea în vigoare a acestei legi, a stabilit ICCJ, tranșând o problemă de interpretare neunitară la nivel de țară.
Notă: Alte decizii interesante ce țin de jurisprudența fiscală mai pot fi găsite, periodic, aici.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)