ACCES PREMIUM
De ce premium?
CJUE: O persoană care spală banii obținuți din evaziune fiscală riscă să fie pedepsită pentru ambele infracțiuni
În situația în care o persoană a obținut bani din evaziune fiscală și ulterior i-a spălat, aceasta riscă să fie pedepsită atât pentru evaziune, cât și pentru spălare de bani, conform unei decizii recente a Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE). Astfel, se exclude, de principiu, ideea că o persoană care face aceste două infracțiuni n-ar putea fi pedepsită decât pentru una dintre ele.
Articolul continuă mai jos
În hotărârea dată de CJUE, la începutul lunii septembrie 2021, în cauza
C‑790/19 se stabilește că legislația UE
„nu se opune unei reglementări naționale care prevede că infracțiunea de spălare a banilor, în sensul acestei dispoziții, poate fi săvârșită de autorul activității infracționale care a generat banii în cauză”.
În cazul respectiv, a fost vorba de un administrator de firmă din România care a obținut bani din evaziune fiscală, iar ulterior i-a spălat. Acesta a ajuns la CJUE pentru că instanța din România care se ocupa de el a vrut să știe dacă nu cumva riscă să pedepsească de două ori persoana respectivă pentru aceeași faptă.
„CJUE a declarat că legislația Uniunii Europene nu împiedică autoritățile să pedepsească infractorii fiscali pentru spălarea ulterioară a câștigurilor lor ilegale. Publicarea deciziei CJUE a rezultat dintr-un caz introdus de procurorii români împotriva unei persoane care a fost găsită vinovată în 2018 de spălare de bani rezultați din evaziune fiscală. Instanța a trimis cazul către CJUE pentru a solicita opinia sa dacă dispozițiile împotriva dublei pedepsiri înseamnă că un evazionist nu poate fi condamnat pentru spălarea veniturilor obținute din evaziune fiscală”, explică avocații de la
Rahman Ravelli într-un
articol recent legat de decizia CJUE.
Din analiza judecătorilor reiese că
nu putem vorbi de o dublă pedepsire pentru aceeași faptă (chestiune interzisă de Convenția Europeană a Drepturilor Omului), din moment ce evaziunea fiscală și spălarea de bani sunt infracțiuni distincte cu pedepse distincte. Totuși, revine instanței sarcina de a face verificările necesare în acest sens.
În România, pedepsele pentru evaziune fiscală sunt prinse în Legea 241/2005, în timp ce pedepsele pentru spălarea banilor sunt prinse în Legea 129/2019.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Conform legislației în vigoare, este strict interzisă copierea, reproducerea, redistribuirea, republicarea sau orice altă formă de reutilizare a acestui conținut, integral sau parțial, fără consimțământul scris al avocatnet.ro. Nerespectarea acestor prevederi poate atrage răspunderea civilă, contravențională sau penală.
Comentarii articol (0)