Conform Legii 62/2011 a dialogului social, instituția competentă la care se înregistrează un CCM este următoarea:
- inspectoratul teritorial de muncă pentru contractele colective de muncă încheiate la nivel de unitate;
- Ministerul Muncii pentru contractele colective de muncă încheiate la nivel de sector de activitate sau grup de unități.
Acest lucru a fost reamintit şi de către Inspecţia Muncii, printr-un comunicat de presă emis recent. Instituţia a dat exemplul unui contract colectiv de muncă încheiat între o companie producătoare de băuturi şi o federaţie naţională sindicală din industria alimentară, reprezentativă la nivelul de grup de unităţi.
În situaţia expusă de Inspecţia Muncii, compania a depus la ITM Bucureşti un CCM la nivel de unitate, negociat cu respectiva federaţie. ITM a răspuns companiei că respectivul CCM a fost negociat şi încheiat din partea salariaţilor cu o federaţie reprezentativă la nivel de de grup de unităţi, fiind îndreptată spre Ministerul Muncii pentru înregistrarea CCM-ului.
De asemenea, şi Ministerul Muncii a emis un punct de vedere după ce federaţia, şi nu compania, a solicitat instituţiei publice înregistrarea contractului colectiv, prin care a statuat că respectiva federaţie este îndreptăţită să participe la negocierea CCM la nivelul grupului de unităţi constituit şi nu la o unitate din grupul de unităţi.
Astfel, CCM-ul semnat între compania producătoare de băuturi şi federaţia naţională din industria alimentară trebuia înregistrat la Ministerul Muncii, nu la ITM Bucureşti.
Reamintim că legislaţia în domeniul muncii prevede că negocierea contractului colectiv de muncă este obligatorie, iar refuzul de a începe negocierea colectivă din partea angajatorului, deşi salariaţii sau reprezentanţii salariaţilor solicită acest lucru, este sancţionabil de către inspectorii ITM cu sume cuprinse între 5.000 şi 10.000 lei.
Mai multe detalii despre cum se negociază contractul colectiv de muncă sunt menţionate în acest articol.
Comentarii articol (0)