Dat fiind faptul că, în contextul pandemiei de coronavirus, modul în care se derulează afacerile s-a schimbat semnificativ, crescând exponențial și gradul de digitalizare, societatea trebuie să țină pasul cu această diversificare accelerată a activităților din mediul de afaceri, adaptând, în mod corespunzător, clasificările statistice.
Considerând că aceste aspecte constituie “o provocare constantă”, după cum se arată în comunicatul amintit, MEAT își propune “să elaboreze şi să implementeze politici şi programe destinate sprijinirii și dezvoltării mediului de afaceri, precum și diminuării factorilor care afectează buna funcționare a acestuia, inclusiv prin actualizarea cadrului legislativ privind clasificarea statistică națională a activităților economice din România. Actualizarea CAEN pe care o avem în vedere are ca obiective, în principal, ordonarea informaţiilor economice şi sociale potrivit noului mod de organizare şi funcţionare a societăţii româneşti şi a economiei naţionale, precum şi concordanța cu clasificările utilizate pe plan european şi internaţional”.
CAEN a fost elaborat de către Institutul Național de Statistică (INS) și desemnează, potrivit Ordinului INS nr. 337/2007, clasificarea statistică naţională a activităţilor economice din România. Această clasificare a fost proiectată pentru a permite ordonarea specifică a informațiilor care corespund cerințelor economiei de piață și trecerii la sistemul conturilor naționale.
CAEN-ul a fost menit să substituie Clasificarea ramurilor economiei naționale, numită CREN, care a fost utilizată în România începând din anul 1963 și până la introducerea acestei noi clasificări.
Introducerea CAEN în sistemul statistic şi economic naţional s-a realizat treptat, în perioada 1993 - 1997, cu sprijinul și colaborarea Oficiului Naţional al Registrului Comerţului şi ale Camerei de Comerţ şi Industrie a României.
Ulterior, între anii 1997 și 2007, CAEN a suferit două actualizări:
- prima actualizare a fost făcută în anul 2002, care a presupus totodată și implementarea, de la 1 ianuarie 2003, a CAEN Rev. 1, introdus prin Ordinul președintelui INS nr. 601/2002;
- cea de-a doua actualizare a fost făcută în anul 2007, care a presupus totodată și implementarea, de la 1 ianuarie 2008, a CAEN Rev. 2, introdus prin Ordinul președintelui INS nr. 337/2007.
În contextul recentei propuneri de actualizare a codurilor CAEN, MEAT a stabilit ca, până la data de 9 iulie 2021, reprezentanții mediului de afaceri să poată veni cu propriile propuneri, concrete și argumentate, în privința noii clasificări, care pot fi transmise la adresa de e-mail info.csu@imm.gov.ro.