Modificările se aplică, conform unui anunț publicat ieri pe site-ul Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), dosarelor de finanțare depuse începând din data de 14 iunie 2021. În schimb, dosarele transmise până pe 13 iunie, inclusiv, vor fi soluționate potrivit prevederilor celor două ghiduri valabile la momentul depunerii acestora.
Până la intrarea în vigoare a noilor modificări, dosarul depus de firme trebuia să conțină mai multe documente, astfel cum sunt enumerate aici.
După oficializarea noilor reguli, conform Ordinului MMAP nr. 908/2021, pentru accesarea finanțării în cadrul programului Rabla Clasic, firmele nu trebuie să mai depună, în cadrul dosarului întocmit, împuternicirea, pentru cazul în care cererea de finanţare este semnată de către o persoană împuternicită ori împuternicirea notarială sau orice document administrativ emis de către reprezentantul legal în acest sens, cu respectarea prevederilor legale.
După oficializarea noilor reguli, conform Ordinului MMAP nr. 909/2021, pentru accesarea finanțării în cadrul programului Rabla Plus, firmele nu trebuie să mai depună, în cadrul dosarului întocmit, împuternicirea, pentru cazul în care cererea de finanţare este semnată de către o persoană împuternicită ori împuternicirea notarială sau orice document administrativ emis de către reprezentantul legal în acest sens, cu respectarea prevederilor legale.
De asemenea, potrivit Ordinului nr. 909/2021, firmele care solicită finanțare în cadrul programului Rabla Plus nu trebuie să mai depună următoarele documente:
- actul de identitate al reprezentantului legal;
- actul de identitate al persoanei împuternicite;
- actul administrativ (hotărârea/ordinul/decizia/dispoziția) prin care a fost înregistrată persoana juridică, conform dispozițiilor legale speciale;
- adeverință/extras din registrul în care este înscris solicitantul, după caz, eliberată/eliberat de autoritatea competentă, nu mai veche/vechi de 30 de zile la data depunerii dosarului de acceptare, din care să rezulte că organizația nu a fost radiată și nu se află în procedură de dizolvare sau lichidare (sau actul normativ prin care a fost înființat, în situația în care solicitantul nu se supune înscrierii în niciun registru);
- actul de înființare (lege/hotărâre a Guvernului/hotărâre judecătorească); și nici
- actul administrativ (ordinul/decizia/dispoziția) prin care a fost numit/validat conducătorul instituției publice, extras din ordinul de numire/adeverință din care rezultă numirea în funcție a conducătorului instituției (care se depunea acolo unde era cazul).
Reamintim că firmele care vor să se înscrie în cadrul programului Rabla Clasic trebuie să ducă la casat o mașină veche (autoturism, microbuz, autoutilitară ușoară sau autospecială/autospecializată ușoară), înmatriculată în România, cu o vechime de cel puțin opt ani. În schimbul casării acesteia, vor primi de la stat mai mulți bani decât anul trecut, respectiv 7.500 de lei pentru cumpărarea unei mașini și 5.500 de lei pentru achiziția unei motociclete. Prima de casare poate fi folosită pentru cumpărarea unei mașini noi cu motor care generează cel mult 120 g CO2/km în regim de funcționare mixt.
Spre deosebire de programul Rabla Clasic, firmele interesate să obțină bani pentru a-și cumpăra mașini electrice sau hibride prin programul Rabla Plus nu trebuie să caseze o mașină. Astfel, cu condiția cumpărării unei mașini electrice sau hibride, acestea pot obține de la stat un ecotichet cu valoare de până la 45.000 de lei.
Conform informațiilor furnizate de către AFM, până pe data de 9 iunie 2021, 256 de persoane juridice s-au înscris la producători/dealeri auto în cadrul programului Rabla Clasic. Astfel, au fost achiziționate 49 de autovehicule.
Până la aceeași dată, în cadrul programului Rabla Plus au fost acceptate 109 dosare depuse de persoane juridice, pentru 182 autovehicule electrice, dintre care 66 electrice hibride, 115 pur electrice și o motocicletă. De asemenea, au fost publicate 5 contestații pentru 3 autovehicule electrice hibride și 8 autovehicule pur electrice.