În primul rând, aria de aplicabilitate a reglementărilor contabile privind situațiile financiare anuale a fost extinsă pentru a acoperi atât persoanele juridice străine care au locul de exercitare a conducerii efective în România, cât și sediile permanente din România care aparțin unor persoane juridice cu sediul în străinătate.
În al doilea rând, referitor la persoanele juridice străine care au locul de exercitare a conducerii efective în România, ordinul prevede următoarele:
- pentru primul exercițiu financiar de aplicare:
- informațiile raportate prin intermediul situațiilor financiare anuale corespund doar perioadei curente, nefiind raportate și informațiile corespunzătoare exercițiului financiar precedent celui de raportare;
- situațiile financiare anuale se pot întocmi în oricare format prevăzut de reglementările contabile;
- pentru conversia soldurilor elementelor bilanțiere, existente la data încheierii exerciţiului financiar, se utilizează cursul de schimb valutar comunicat de Banca Naţională a României, valabil la data încheierii exerciţiului financiar al perioadei curente;
- pentru conversia rulajelor corespunzătoare operațiunilor derulate în exercițiul financiar de raportare, se folosește cursul de schimb de la data tranzacțiilor/cursul mediu al perioadei de raportare;
- din al doilea exercițiu financiar de aplicare a reglementărilor contabile, persoanelor juridice străine care au locul de exercitare a conducerii efective în România le sunt incidente prevederile actuale din Ordinul 1.802/2014.
În al treilea rând, referitor la sediile permanente din România care aparțin unor persoane juridice cu sediul în străinătate, ordinul prevede că acestea sunt obligate să întocmească situațiile financiare anuale și raportările contabile cerute de Legea contabilității. Iar, dacă există mai multe sedii permanente în România, situațiile financiare și raportările contabile se întocmesc de către sediul care se ocupă de obligațiile fiscale și reflectă activitatea tuturor sediilor permanente.
Așa cum menționam mai sus, Guvernul a stabilit, prin OUG nr. 13/2021, ca firmele străine cu locul conducerii efective în România să aibă obligații contabile suplimentare. Adică acești contribuabili trebuie să-și organizeze și să-și conducă o contabilitate proprie și să întocmească și să depună bilanțuri. Astfel, acest ordin a apărut ca urmare a acestor schimbări operate la Legea contabilității.