"Programele de educație pentru sănătate", care vor avea ca scop prevenirea contractării bolilor cu transmitere sexuală și a gravidității minorelor, se vor adresa elevilor începând cu clasa a VIII-a și vor putea fi urmate de aceștia doar cu acordul scris al părinților sau al reprezentanților acestora, se menționează în Legea 191.
Toamna trecută, ministrul Educației anunța că are deja un plan pentru introducerea componentei de educaţie sexuală în şcoli, în cadrul unui curs de "Educaţie pentru viaţă", începând cu anul școlar 2022-2023. Din declarațiile făcute la acea vreme, spre deosebire de prevederile Legii 191, la cursul de "Educaţie pentru viaţă" toţi copiii ar urma să fie înscrişi din oficiu, însă părinţii care nu vor dori ca ai lor copiii să urmeze acest curs vor putea face o cerere de retragere, similar cu orele de religie.
Potrivit lui Sorin Cîmpeanu, disciplina "Educaţie pentru viaţă" va cuprinde, de la clasa a V-a până la clasa a XII-a, următoarele module obligatorii adaptate vârstei elevilor:
- educaţie civică;
- educaţie sanitară;
- educaţie sexuală;
- educaţie pentru alimentaţie sănătoasă;
- educaţie pentru prim-ajutor;
- educaţie juridică;
- educaţie financiară;
- educaţie rutieră;
- educaţie civică.
Totuși, până în prezent, Ministerul Educației nu a introdus, printr-un ordin de ministru, nicio materie care are ca obiect cele anunțate anterior.
Scurtă cronologie a Legii 191
Proiectul de lege a fost înregistrat de Guvern la Senat în iunie 2019 și viza măsuri de protecție pentru copiii aflați în plasament sau instituționalizați. La prima trecere prin Parlament, în comisiile Camerei Deputaților a fost modificată o prevedere ce se regăsea deja în Legea 272/2019 - "derularea sistematică în unitățile școlare, cel puțin o dată pe semestru, de programe de educație pentru viață, inclusiv educație sexuală pentru copii, în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală și a gravidității minorelor".
Ulterior, după votul decisiv al deputaților, proiectul de lege a fost retrimis Parlamentului pentru reexaminare de către președintele României.
"Derularea sistematică în unităţile şcolare, cu acordul scris al părinţilor sau al reprezentanţilor legali ai copiilor, de programe de educaţie pentru viaţă, inclusiv educaţie sanitară, în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală şi a gravidităţii minorelor" a fost paragraful care l-a determinat pe preşedintele Klaus Iohannis să retrimită proiectul în Parlament, în noiembrie 2020, pentru reexaminare, după ce Guvernul a ridicat obiecţii de neconstituţionale care au fost respinse, ulterior, de Curtea Constituţională.
Problemele scoase în evidenţă de către preşedinte au fost cele legate de acordul părinţilor pentru participarea la aceste cursuri, dar şi faptul că această materie ar trebui să fie denumită educaţie sexuală, în loc de sanitară, şi aceasta să fie adaptată vârstei şi nivelului de dezvoltare şi înţelegere al elevilor.
La reexaminare, amendamentele care ar fi "reparat" problemele ridicate de preşedinte au fost respinse de către Comisia pentru muncă, familie şi protecţie socială, astfel că proiectul de lege a fost votat de senatori în aceeaşi formă care a fost deja criticată.
La a doua trecere prin Camera Deputaților, forma paragrafului care l-a determinat pe șeful statului să o retrimită Parlamentului a devenit: "derularea sistematică în unitățile școlare, începând cu clasa a VIII-a, cu acordul scris al părinților sau al reprezentanților legali ai copiilor, de programe de educație pentru sănătate, în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală și a gravidității minorelor."
Comentarii articol (0)