Chiar dacă adolescenţii voştri sunt sau nu activi sexuali, trebuie să începeți și să continuaţi aceste discuţii, să va asiguraţi că ştiu cum să se ferească de riscuri și că folosesc contraceptive.
Educația sexuală e în mâinile părințiilor
Aș vrea să lămurim un lucru. Da, se numește educație sexuală și da, nu este doar despre sex. Pentru că examenul Babeș Papanicolau nu este despre sex, ci despre sănătate. Educația sexuală mai este și despre consimțământ, deci despre siguranță.
Și oricât de inconfortabilă vi se pare o discuție despre asta cu copiii voștri, ea trebuie să aibă loc.
Adaug la asta câteva informații statistice: 70% dintre adolescenți au declarat că și-ar fi dorit să aibă o discuție despre sex cu părinții lor ÎNAINTE să își fi început viața sexuală. Același procent a adus în discuție dorința să fi vorbit cu părinții despre implicațiile emoționale ale unei relații intime.
Și vestea mai este că educația sexuală începe de când copiii sunt foarte mici. Nu, nu le povestim despre sex la doi ani, îi învățăm denumirea medicală a organelor sexuale. Lăsăm păsările în treaba lor și ne introducem în vocabular cuvinte precum ”penis” și ”vulvă”, le repetăm de suficiente ori cât să ne simțim confortabil să le spunem și în fața copiilor.
Educația sexuală – cum spargem gheața
Oricât de sceptici suntem, sexul este deja un subiect foarte prezent în viața noastră de zi cu zi. Și chiar dacă nu vrem să credem, sexul este prezent și în viața copiilor noștri. Ceea ce nu face discuţia despre educația sexuală mai comodă, ba dimpotrivă. În plus, nu e vorba de o singură discuţie, ci de o întreagă conversaţie.
- prindeţi un moment bun: dacă vedeţi la televizor sau pe youtube un videoclip sau un program care ridică problema educației sexuale, folosiţi-l ca pe o oportunitate de începere a discuţiei.
- rămâneți deschiși – chiar dacă unele lucruri nu sunt pe placul vostru. Puneți întrebări mai multe și dați mai puține răspunsuri. Aveți nevoie să știți ce a aflat deja copilul despre educația sexuală.
- fiţi sinceri – dacă o informație vă depășește spuneți asta deschis. Nu inventați și nu alegeți să îl speriați.
- fiţi direct – spuneţi ce simţiti în legătură cu un subiect sau altul. Încercaţi să nu judecaţi. Prezentaţi riscurile în mod obiectiv, vorbiţi şi despre suferinţe emoţionale, infecţii cu transmitere sexuală. Educația sexuală este un subiect complex.
- nu uitați că educația sexuală nu este doar despre sex – Copilul are nevoie de informaţii corecte şi adecvate despre sex, dar trebuie să discutaţi despre valori, despre etică, despre emoții, despre consimțământ.
Cum răspundem la întrebările dificile?
Iată mai jos câteva întrebări dificile care pot să apară în timpul unei discuții despre educație sexuală. Și câteva sugestii pentru posibile răspunsuri:
1. Cum ştiu că sunt pregătit să îmi încep viaţa sexuală?
Spuneţi-le că nu e grabă. Că e în regulă dacă aşteaptă. Sexul este, până la urmă, o activitate specifică adulţilor. Există şi alte căi de exprimare a afecţiunii cum ar fi: sărutul, ţinutul de mână, dansul, îmbrăţisările. Înainte de sex e bine să treci prin toate celelalte căi de exprimare.
2. Dacă prietenul/a mea vrea să ne începem viaţa sexuală şi eu nu vreau?
Spuneţi-le că nu are nimeni voie să îi forţeze. Că orice act sexual forţat este un viol. Explicaţi-le că “nu” înseamnă “nu”. Cum spuneam, educația sexuală nu este doar despre actul sexual ci și despre consimțământ. Aveți în minte consimtământul și importanța lui și când vă obligați copilul mic să dea pupici și îmbrățișări unor persoane pe care el/ea nu își dorește să nici să îi pupe și nici să îi îmbrățișeze. Explicați-le că alcoolul și drogurile îi pot influenţa negativ. Spuneți-le că a constrânge sau condiționa actul sexual nu înseamnă iubire.
3. Dacă sunt homosexual sau lesbiană?
Uneori adolescenţii se întreabă dacă nu cumva sunt homosexuali sau bisexuali. Foarte rar au curajul să aducă asta în discuție de față cu părinții. Spuneţi-le că nu au încă cum să ştie pentru că abia îşi descoperă sexualitatea. Sentimentele acestea se pot schimba sau nu.
4. Ce metodă contraceptivă să folosesc?
Astăzi există o gamă variată de contraceptive. Unele se dau doar cu rețetă, altele se dau după un set de analize iar altele sunt disponibile în cam orice supermarket mai mare, în benzinării și uneori la distribuitoare automate. Astfel că această discuție este utilă și pentru a programa o vizită la un medic ginecolog cu care să aibă loc o discuție.
Singurul contraceptiv care protejează și de boli cu transmitere sexuală este prezervativul. Circulă o serie de mituri cu privire la fiecare dintre metodele contraceptive existente și e bine să le demontați împreună cu copiii. Cele mai periculoase dintre ele sunt: prezervativul diminuează plăcerea sexuală, anticoncepționalele îngrașă, metoda calendarului este una sigură, coitus interruptus este o metodă la fel de sigură ca celelalte.
Vorbiți despre educația sexuală…chiar dacă nu vă ascultă nimeni
Deși uneori pare că nici nu existați pentru el nu vă opriți să vorbiți cu adolescentul vostru. Ceva, ceva tot va rămâne cu el. Iar miza este suficient de mare ca să nu vă opriți.
Cu ajutorul vostru, adolescentul poate deveni un adult care este responsabil din punct de vedere sexual și nu numai. Fiţi oneşti şi vorbiţi din suflet. Chiar dacă nu vrea să discute, măcar o să vă asculte.
Articol preluat de pe www.totuldespremame.ro. Puteţi citi aici articolul original.
Comentarii articol (0)