Articol scris de Mihaela Călin
Să vorbiţi cu copiii despre sex este dificil. Copiii sunt cel mai de preţ lucru şi nu doriţi ca ei să grăbească lucrurile, să facă greşeli sau să aibă regrete. Este important să fiţi pregătiţi pentru întrebări lor de îndată ce vor începe să vorbească. Se poate începe cu simpla identificare a părţilor corpului. Cu cât sunteţi mai dispuşi să răspundeţi mai devreme la întrebările lor, cu atât mai uşor va fi pentru ei să vină la dvs. atunci când au întrebări mai dificile sau mai intime. În continuare cele mai frecvente greşeli atunci când vorbiţi cu copiii despre sex, potrivit redactorilor de la www.childdevelopmentinfo.com. Explorarea acestor greşeli vă poate ajuta să le evitaţi şi să aveţi tipul de discuţie dorit.
Începeţi discuţia prea târziu
Mulţi părinţi aşteaptă până când simt că există un motiv de îngrijorare. De exemplu, fiica lor adolescentă începe să se întâlnească cu un băiat mai în vârstă şi dintr-o dată simt că ar fi timpul pentru discuţia despre sex. Sau găsesc un prezervativ sub patul fiului lor - din nou, este timpul pentru „acea discuţie”. Adevărul este că cel mai bun moment pentru a începe să vorbeşti cu copilul despre sex este cu mult înainte ca acesta să se gândească la asta. Ar fi bine ca în jurul vârstei de 8-9 ani, să-i explicaţi copilului elementele de bază. Copiii ştiu mult mai multe decât credem noi, iar dacă pot afla chiar de la părinţii lor date, atunci este mai puţin probabil să creadă zvonuri şi informaţii de la prietenii lor şi de pe Internet.
Faceţi judecăţi dure
Copiii aud ceea ce se vorbeşte în casă, inclusiv discuţiile care implică viaţa sexuală. Dacă sunteţi prea aspru sau critic cu privire la un anumit subiect, ei ar putea lua informaţia personal şi să se simtă rău sau vinovaţi. De exemplu, puteţi exprima ceva negativ despre masturbare. În cazul în care copilul dvs. a încercat, s-ar putea să se simtă murdar sau judecat. În felul acesta el se va îndepărta de dvs. şi va evita să discute deschis despre sex sau să vină la dvs. cu întrebări.
Nu răspundeţi la întrebările copiilor
Potrivit dr. Laura Berman, terapeut în probleme legat de sex şi relaţii, copiii pun întrebări atunci când sunt gata să ştie răspunsurile. Dacă nu sunteţi de acord să răspundeţi la întrebări sau încercaţi să amânaţi până când credeţi că este momentul, ei vor cauta în altă parte răspunsurile, şi poate că data viitoare nu vor mai veni la dvs. pentru informaţii.
Nu sunteţi sinceri
Este important să fiţi sinceri cu voi înşivă şi să vă acceptaţi sentimentele legate de sexualitatea copiilor. De asemenea, este important să fiţi cinstit cu copilul dvs. Dacă nu vă simţiţi confortabil să vorbiţi cu copilul dvs. despre ceva, spuneţi-i acest lucru. Copiii nu se aşteaptă să fiţi perfecţi sau să aveţi toate răspunsurile. Cu toate acestea, dacă răspundeţi la întrebările lor cu onestitate şi respect, aveţi mai mari şanse să aveţi o conversaţie deschisă.
Articol preluat de pe www.totuldespremame.ro. Puteţi citi aici articolul original.
Comentarii articol (0)