Respecta doar cateva reguli simple:
Incepe tu conversatia - multe persoane, cand ies in oras, asteapta de la ceilalti sa intre in vorba cu ele. Totusi, daca reusesti sa fii tu persoana care sparge gheata si incepe conversatia, ai castigat deja jumatate din batalie. La inceput, intra in vorba cu persoane de acelasi sex, pentru ca iti va fi mai usor. Apoi cu persoane de sex opus. Vei vedea ca te vei simti mai stapan pe propriile forte si ca iti vei face un numar nesperat de cunostinte.
Daca iti este frica de respingere sau sa nu ti se intoarca spatele, nu-ti mai face atatea probleme. Putin probabil sa se intample asa ceva. In cel mai rau caz, persoana pe care ai abordat-o iti va raspunde politicos ca nu este interesata de noi prieteni.
Zambeste - daca arati nefericit, ii vei descuraja pe oameni sa intre in vorba cu tine. Pe de o parte, pentru ca vor crede ca esti irascibil, pe de alta parte, nimeni nu va vrea sa intre in vorba cu cineva incruntat, pentru a nu-si strica buna dispozitie. Zambetul este un pas simplu, dar important, prin care sa arati ca esti deschis la comunicare si sociabil. Si atunci cand initiezi o conversatie, zambeste si fii relaxat. Acest lucru ii va da incredere interlocutorului tau.
Distreaza-te cu amicii tai - desi poate suna pleonastic, multe grupuri de prieteni, atunci cand ies, nu se distreaza, ci stau apatici si privesc in jur. Fii plin de buna dispozitie si vorbeste, razi, amuza-te cu prietenii tai. Oamenii vor sa faca cunostinta cu persoane vesele, iar daca grupul tau se va distra, atunci va atrage cu siguranta si alte persoane care sa i se alature.
Cunoaste-i pe necunoscuti atunci cand te afli la o petrecere sau la un eveniment - Este simplu. Cand privirea ta o intalneste, din intamplare, pe cea a unui necunoscut, nu-ti intoarce repede capul in alta directie. Uita-te in continuare, zambeste si saluta-l printr-o miscare a capului. Daca zambetul este reciproc, atunci va fi mai usor sa intrati in vorba mai tarziu.
Multi dintre noi am vrea sa avem mai multi prieteni, mai multe cunostinte, dar niciodata nu intram in vorba cu alte persoane, si, mai rau, le respingem daca ne abordeaza. Cum altfel sa ne facem amici noi daca nu vorbind cu persoane necunoscute?
Asculta - Oamenilor le place sa vorbeasca despre sine. Intereseaza-te de viata celor cu care vorbesti, de problemele lor. Viata oamenilor este extrem de interesanta si exista nenumarate lucruri despre care poti discuta. Abordeaza si subiecte mai personale, atat cat ti se permite, pentru ca discutiile de politete sunt plictisitoare.
Converseaza, nu interoga - se spune ca inteligenta unei persoane se masoara dupa intrebarile puse, si nu dupa raspunsurile date. Daca stii ce intrebari sa pui, atunci cu siguranta vei initia o conversatie interesanta. Lasa deoparte banalele "Ce faci aici?", "Cu ce te ocupi?". Priveste intai persoana respectiva si apoi incepe o conversatie in legatura cu un lucru pe care l-ai remarcat la ea. Poate fi un gest, o piesa de imbracaminte, o bratara, modul in care isi fardeaza ochii. Va iesi o conversatie haioasa si antrenanta. Lasa-ti interlocutorul sa dea sfaturi si explicatii, chiar daca le cunosti deja. Nu te preface ca esti atotstiutor doar ca sa dai bine, pentru ca nimanui nu-i plac persoanele pline de ele.
Pastreaza contactul vizual - cand vrei sa abordezi pe cineva, in timp ce mergi spre acea persoana, nu scana intreaga camera. Este o indicatie clara ca nu esti interesat neaparat de acea persoana, ci vrei doar sa conversezi cu oricine e dispus sa te asculte. Asa ca, atunci cand te apropii, cat si in timpul conversatiei, pastreaza contactul vizual. Legatura dintre voi va fi astfel mult mai stransa.
Atentie la limbajul trupului - cand vorbesti cu cineva, evita sa-ti incrucisezi mainile si picioarele. Va fi un semn involuntar ca nu esti dispus spre comunicare. Adopta o pozitie deschisa spre socializare.
Si mai ales evita sa...
Vorbesti la telefon - cand te afli intr-o conversatie sau alaturi de un grup de oameni, este nepoliticos sa vorbesti necontenit la telefon, sa-ti verifici si sa trimiti mesaje. Daca in timp ce vorbesti cu cineva, iti suna mobilul, inchide-l si continua-ti conversatia. Este cat se poate de frustrant pentru cel de langa tine ca tu sa incepi sa vorbesti minute intregi la mobil, in timp ce el te asteapta sa termini si sa va reluati conversatia.
Te ametesti - chiar daca cateva pahare te vor face mai indraznet si mai vesel, asta nu inseamna ca vei fi si mai simpatic pentru ceilalti.
Critici - e in regula sa-ti spui parerea sincera despre, sa zicem, muzica care se aude. Dar nu face din asta o obisnuinta si un mare caz. Nimanui nu-i place sa stea alaturi de o persoana care se plange de orice si este nemultuimita orice se intampla. Chiar daca mancarea, bauturile sunt chiar oribile, de ce sa inrautatesti situatia aducandu-le si celorlalti constant aminte de asta? Fa o gluma si treci peste situatie. Ii vei bine-dispune si pe ceilalti.
Barfesti - daca nu iti vine niciun subiect de conversatie in minte, nu te apuca sa ii barfesti pe cei din jur. Vei parea o persoana rautacioasa, frustrata, plictisitoare.
Ai idei preconcepute - dupa ce stapesti bine arta conversatiei, incearca sa abordezi si persoanele mai putin vesele sau care par mai putin comunicative. Ai putea avea surprize extrem de placute. Cineva care pare morocanos si plictisitor poate sa se dovedeasca o persoana incantatoare de indata ce ai reusit sa treci de bariera sociala pe care o creaza, poate, involuntar.
Dar cel mai important lucru este sa nu te simti obligat sa fii socialbil. Nu face din asta o obsesie si nu incerca sa fii altcineva decat esti, doar pentru a parea simpatic celor din jur. Poarta-te normal, relaxat, fii vesel si zambitor si vei vedea ca esti un magnet pentru ceilalti.
Sursa
Comentarii articol (26)