Judecătorii CCR au stabilit miercuri că proiectul este neconstituțional, fără să detalieze motivele care au stat la baza deciziei (motivarea va veni ulterior). Asta înseamnă că documentul trebuie să treacă încă o dată prin Parlament pentru a putea să se aplice, dacă i se aplică corecturile indicate de judecători.
“La cererea contravenientului care a formulat plângerea contravențională, cu încuviințarea instanței de judecată, ședințele de judecată din fond și din căile de atac se desfășoară exclusiv prin sisteme de telecomunicații audiovizuale care permit verificarea identității părților și garantează securitatea, integritatea, confidențialitatea și calitatea transmisiunii”, scria, mai exact, în proiectul amintit.
Așadar, persoana care primea o amendă contravențională ar fi putut cere desfășurarea online a ședințelor de judecată.
Odată formulată, cererea de desfășurare online a ședințelor de judecată nu se mai putea retrage, iar ședințele de judecată s-ar fi desfășurat exclusiv prin mijloace electronice.
În cazul în care ar fi fost stabilită judecarea online a unei cauze, toate actele procedurale trebuiau comunicate exclusiv prin intermediul e-mailurilor. De asemenea, audierea martorilor sau a experților trebuia făcută, în aceste cazuri, tot online.
Desfășurarea online a ședințelor de judecată în cazul plângerilor contravenționale ar fi avut, potrivit inițiatorilor proiectului, mai multe avantaje. În primul rând, cei sancționați contravențional în altă localitate sau județ decât cea/cel de domiciliu ar fi putut contesta sancțiunea mult mai ușor, fără să fie nevoiți să se deplaseze la sediul instanței de judecată.
Apoi, așa cum apărea în expunerea de motive a proiectului, „ (...) ședințele de judecată online vor duce la soluționarea mult mai rapidă a acestor dosare (aproximativ 10% din totalul cauzelor civile) și la creșterea gradului de acces la justiție, prin scăderea costurilor legate de cheltuielile de deplasare și de apărare”.
Totodată, inițiatorii subliniau că „(...) mijloacele de comunicație audiovizuală necesare implementarii acestor modificări legislative există, sunt deja la dispoziția instanțelor de judecată care pun în executare prevederile Legii nr. 114/2021”.
Potrivit Legii 114/2020, în timpul stării de alertă, atunci când vorbim despre cauzele civile, instanțele judecătorești pot hotărî, cu acordul părților, ca ședințele de judecată să se desfășoare prin mijloace de comunicare la distanță. Mai multe detalii pot fi găsite în acest material.
Atenţie! Proiectul de lege trebuie să fie adoptat din nou de Parlament, promulgat de preşedintele statului şi publicat în Monitorul Oficial pentru a se aplica.
Comentarii articol (2)