Prin Ordinul Ministerului Sănătății nr. 1.030/2021 au fost modificate, pe 29 iunie, normele privind modul de calcul şi procedura de aprobare a preţurilor maximale ale medicamentelor de uz uman, aprobate prin Ordinul ministrului sănătății nr. 368/2017. Printre numeroase schimbări ce vizează prețurile maximale ale medicamentelor, ordinul din iunie a mai introdus și o categorie nouă de medicamente: cele esențiale.
Luni, prin Ordinul Ministerului Sănătății nr. 1.323/2021, publicat în Monitorul Oficial nr. 710, a fost stabilită și lista completă a acestor medicamente esențiale, cu 150 de denumiri comune internaționale (substanțe active) incluse. Pe piață, potrivit Ministerului Sănătății, sunt "aproximativ 1.000 de medicamente care conțin aceste substanțe".
"Prețul maximal aprobat va fi media celor mai mici trei prețuri din statele din Europa aflate în grupul de țări de comparație, în loc de cel mai mic preț, astfel încât să se asigure disponibilitatea pe piața din România a unor medicamente esențiale pentru pacienți", mai transmite Ministerul Sănătății.
„Prin aceste modificări, asigurăm disponibilitatea unor medicamente esențiale pentru pacienții din România. Pentru medicamentele pentru care există autorizație de punere pe piață în România, pericolul de retragere din țară se diminuează considerabil și, totodată, piața din România devine atractivă pentru medicamentele esențiale care nu au autorizație de punere pe piață în acest moment, scopul fiind de a asigura stocuri adecvate și continue de medicamente în farmacii și spitale”, a declarat ministrul sănătății, Ioana Mihăilă.
Medicamente esențiale sunt cele necesare în tratamentul unor boli grave (leucemie, epilepsie, insuficiență renală cronică, Parkinson ș.a.m.d.), fiind eliberate și în cadrul unor programe naționale de sănătate ca afecțiuni oncologice, tuberculoză, HIV/SIDA, transplant, diabet zaharat etc. Important este că acestea sunt compensate 100%.
Concret, definiția acestora, potrivit Ordinului Ministerului Sănătății nr. 1.030/2021, este următoarea: „h3) medicamente esențiale - medicamentele generice, biosimilare și inovative care și-au pierdut brevetul și care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:
(i) au denumirea comună internațională inclusă în cea mai recentă listă de medicamente esențiale recomandate de Organizația Mondială a Sănătății;
(ii) au denumirea comună internațională inclusă în sublista C, prevăzută în Hotărârea Guvernului nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzând denumirile comune internaționale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asigurații, cu sau fără contribuție personală, pe bază de prescripție medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum și denumirile comune internaționale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naționale de sănătate, republicată, cu modificările și completările ulterioare, cu condiția ca respectiva denumire comună internațională să nu se regăsească pe alte subliste de compensare”.
Comentarii articol (0)