ACCES PREMIUM
De ce premium?
UPDATE: Indemnizația pentru PFA-urile cu activitate redusă poate fi solicitată din nou. Noile formulare, disponibile pe aici.gov.ro
Indemnizația lunară pentru reducerea timpului de lucru determinată de starea de alertă, acordată PFA-urilor conform OUG nr. 132/2020, a lipsit câteva zile de pe platforma aici.gov.ro, deși acordarea acesteia e valabilă pe întreaga perioadă a stării de alertă și încă trei luni după încetarea acesteia, potrivit legii. Fiind necesară adoptarea unor noi formulare, aceasta a revenit acum pe platformă.
Articolul continuă mai jos
În urmă cu două zile, un reprezentant al Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Bihor, contactat telefonic de către redacția noastră, confirma faptul că
indemnizația lunară acordată PFA-urilor cu activitate redusă în baza OUG nr. 132/2020,
este valabilă în continuare, deși, pentru moment, dispăruse de pe site-ul aici.gov.ro.
Motivul pentru care aceasta nu se mai regăsea pe site-ul menționat
este acela că trebuiau să se aprobe noile formulare pentru obținerea acestei indemnizații. La acest moment,
solicitarea indemnizației prin aici.gov.ro a redevenit posibilă.
Această indemnizație, în valoare de
41,5% din câștigul salarial mediu brut pe 2021, se aplică “pe perioada stării de urgență/alertă/asediu, precum și pe o perioadă de până la 3 luni de la data încetării ultimei perioade în care a fost instituită starea de urgență/alertă/asediu.”
Cum câștigul salarial mediu brut este, în anul 2021, de 5.380 lei, este vorba, așadar, de
o indemnizație lunară în sumă
de 2.232 de lei.
În ceea ce privește modalitatea concretă de acordare a ajutorului, această indemnizație lunară poate fi solicitată de la stat, online sau prin transmiterea documentației tipărite, de către PFA-urile a căror activitate a fost redusă pe fondul pandemiei de coronavirus.
Aceste PFA-uri primesc indemnizația menționată în luna curentă pentru luna anterioară. Vorbim, mai exact, despre indemnizația brută, pe care acestea o primesc integral, iar, în anul următor, declară veniturile și achită taxele aferente.
Solicitarea indemnizației lunare pentru PFA-urile cu activitate redusă se face la agențiile teritoriale pentru plăți și inspecție socială. Normele aplicabile rămân cele aferente OUG nr. 132/2020.
Reamintim că această indemnizație de pandemie se fiscalizează
prin declarația unică, dar
separat de celelalte venituri.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (3)