Cel puțin teoretic, certificatul verde privind COVID-19 poate fi adaptat astfel încât să aibă o funcțiune și la nivel național. De exemplu, documentul ar putea fi folosit la nivel național pentru a demonstra că toți participanții la un eveniment privat sunt vaccinați complet, testați negativ sau vindecați și astfel să poată participa la eveniment mai multe persoane (limita maximă e acum de 300 de persoane în interior).
Așadar, deoarece (cel puțin deocamdată) autoritățile din țara noastră nu au decis ca certificatul verde să aibă și o funcție la nivel intern, documentul e irelevant la nivel național și nu poate fi folosit în țară.
În plus, el nu poate fi folosit nici de angajatori din anumite domenii, în situații mai speciale. Vorbim, de pildă, de profesii și activități unde riscul răspândirii coronavirusului e ridicat, iar măsurile de obișnuite de limitare a riscului sunt insuficiente. În aceste cazuri, de pildă, s-ar putea argumenta pentru necesitatea vaccinării salariaților.
Astfel, în cel mai rău caz, informații privind starea de sănătate a salariaților, în contextul pandemiei de COVID-19, pot fi luate din acte furnizate de aceștia, emise de autoritățile naționale, precum adeverințe de vaccinare, de trecere prin boală sau de testare. De altfel, o serie de aspecte pe care orice angajator trebuie să le ia în considerare în contextul pandemic actual se pot găsi în acest articol.
În concluzie, pentru că nu există cadru legal în acest sens, certificatele privind COVID-19 nu pot fi folosite, în prezent, în interiorul granițelor României.
Certificatul verde digital privind COVID-19 este un document ce poate avea trei forme:
- certificatul care atestă vaccinarea împotriva coronavirusului;
- certificatul care atestă existența unui rezultat negativ la testarea pentru depistarea COVID-19;
- certificatul care atestă vindecarea în urma infectării cu SARS-CoV-2.