Nu ar fi tocmai exclus ca o instanță să considere rezonabilă impunerea vaccinării de către un angajator, sunt de părere avocatele Daniela David și Laura Popa (Vernon|David) într-o opinie recentă pe tema vaccinării anti-COVID-19 în contextul relațiilor de muncă.
Obligația generală de a asigura un mediu de lucru sigur pentru angajați ar putea să nu fie suficientă să justifice nerespectarea libertății angajatului de a se vaccina sau nu, cu atât mai mult dacă ne gândim la variantele pe care firmele le au pentru a limita riscul răspândirii virusului - de pildă, să apeleze la telemuncă, să instituie munca în ture, cu program decalat ș.a.m.d., subliniază avocatele. Totuși, în profesii și activități unde riscul răspândirii e ridicat și măsurile de limitare a riscului precum cele enumerate sunt insuficiente, s-ar putea argumenta pentru impunerea vaccinării salariaților.
„Totuși, dacă firmele vor să impună astfel de cerințe, angajatorii ar trebui să se consulte cu sindicatele sau reprezentanții salariaților, precum și cu medicul de medicina muncii”, subliniază avocatele de la Vernon|David. Asta, pentru a vedea dacă într-adevăr se impune vaccinarea.
Subiectul impunerii vaccinării în contextul relațiilor de muncă este discutat nu doar în România, ci în toate celelalte state europene și nu numai. Majoritatea opiniilor exprimate de specialiști, în special de avocați, merg în direcția în care răspunsul la întrebarea „să impunem sau nu vaccinarea anti-COVID-19 la muncă” să nu fie unul tranșant, întrucât situațiile pot să difere mult între o companie și alta. Cel mai frecvent în discuție este ridicată chestiunea discriminării salariaților care, folosindu-se de libertatea de a alege între a se vaccina sau nu, ar putea să sufere repercusiuni dacă nu se vaccinează.
Sunt specialiști, așa cum arătam într-un material pe aceeași temă, care recomandă firmelor să nu se amestece aproape deloc în chestiunea vaccinării, adică nici măcar să nu-i întrebe pe angajați ce planuri au în acest sens - ori, dacă o fac, să se asigure anonimitatea. În niciun caz, iar aici sunt de acord majoritatea, salariații care refuză vaccinarea nu ar trebui concediați sau să sufere alte consecințe pentru alegerea lor, la locul de muncă.
Comentarii articol (0)