1. Informarea despre vaccinare
Un prim pas pe care îl pot face companiile este să asigure salariaților informații clare și obiective legate de campania de vaccinare anticoronavirus. Aceasta ar fi, conform specialiștilor, cea mai prudentă formă de susținere a campaniei de vaccinare.
„Considerăm că una dintre cele mai prudente abordări pentru a susține strategia de vaccinare, conform cadrului legislativ actual, ar fi desfășurarea unor campanii de informare atât cu privire la avantajele vaccinării, cât și cu privire la dezavantaje și posibile reacții adverse. (...) O altă propunere ar fi ca angajatorul chiar să organizeze niște sesiuni de întrebări și răspunsuri cu medicul de medicina muncii, prin care salariații să poată adresa direct întrebări - poate chiar printr-o platformă online”, a explicat Patricia Piticaș, avocat asociat la Kinstellar România, într-un webinar recent organizat de avocatnet.ro.
2. Programarea pentru vaccinare
Conform cadrului legal al vaccinării anticoronavirus, programarea pentru vaccinare poate fi făcută atât individual, cât și prin intermediul angajatorului. Cu alte cuvinte, firmele se pot ocupa de programări pentru salariații proprii, însă indicat ar fi să se facă așa ceva numai dacă există o cerere în acest sens.
„Societățile pot oferi sprijin în efectuarea programărilor pentru un vaccin. Există o ordonanță de urgență care prevede în mod expres faptul că salariații se pot programa inclusiv prin instituțiile cu care au raporturi de muncă, respectiv de serviciu, însă nu este o obligație. Deci, angajatorul nu este obligat să sprijine salariații în acest sens și recomandarea noastră ar fi ca această intervenție a angajatorului să se facă doar la cererea salariaților”, a precizat tot Patricia Piticaș.
3. Liber în ziua vaccinării și poate chiar și după
O altă formă de sprijin indirect pe care o pot pune firmele în aplicare este acordarea de timp liber în zilele în care salariații se duc să se vaccineze. O asemenea practică ar putea fi motivată mai ales de faptul că unele persoane pot avea reacții adverse (chiar și ușoare) care să le împiedice să muncească la capacitatea lor obișnuită.
„Totodată, pentru a sprijini persoanele care se vaccinează, se poate acorda timp liber plătit atât în ziua în care se efectuează vaccinul, cât și ulterior. Este posibil să apară și propuneri legislative în această zonă - rămâne de văzut în ce măsură se va acorda o zi liberă în temeiul legii, cel puțin în ziua în care s-a efectuat vaccinul. Însă, aici, ce este interesant în ceea ce privește alte beneficii, alte modalități de a motiva și de a încuraja salariații... Am primit tot mai des întrebarea... În ce măsură se pot acorda bonusuri pentru salariații care se duc să se vaccineze? Desigur, legea nu împiedică angajatorii să facă acest lucru, însă mare atenție la tratamentul discriminatoriu”, a subliniat specialista.
Așadar, acordarea de timp liber este o măsură recomandată (găsești aici informații mai multe, de la consilierul juridic Dan Năstase, despre variante și chestiunile procedurale interne), dar acordarea de bonusuri în bani sau în natură pentru vaccinare este nerecomandată, pentru că poate aduce probleme pe termen lung (amenzi pentru discriminare).
4. Pot exista situații în care vaccinarea obligatorie să fie considerată justificată
Deși vaccinarea este, actualmente, complet voluntară în România și angajatorii nu-și pot obliga (direct sau indirect) salariații să se vaccineze, există specialiști care consideră că putem avea excepții. Mai precis, atunci când vorbim de profesii în activitatea cărora există un risc foarte mare de infectare. Totuși, chiar și în aceste cazuri, recomandabil este ca obligația să fie discutată în prealabil cu reprezentanții salariaților.
„Deși, în general, angajatorii nu pot cere angajaților proprii să se vaccineze, este posibil ca, în anumite cazuri specifice, instanțele judecătorești să considere rezonabilă vaccinarea obligatorie impusă de angajatori. De exemplu, în profesiile și activitățile în care există un risc ridicat de infectare cu COVID-19 și eforturile de reducere a riscurilor au fost considerate insuficiente pentru a proteja angajații, se poate argumenta pentru necesitatea vaccinării.
Cu toate acestea, dacă firmele doresc să impună o astfel de cerință, angajatorii ar trebui să organizeze consultări cu reprezentanții sindicatelor sau angajaților și cu medicul de medicina muncii sau cu comitetul de securitate și sănătate în muncă (dacă este cazul). Ideea ar fi atât aceea de a obține susținere de la angajați și experți, cât și de a se asigura că o astfel de măsură este adecvată înainte de a impune cerința de vaccinare”, apreciază avocații de la Vernon | David într-o opinie publicată recent.
Desigur, așa cum subliniază și specialiștii, vorbim exclusiv de situații extraordinare, în care angajatorii pot considera că, indiferent de ce alte măsuri de protecție sunt aplicate, vaccinarea rămâne cea mai eficientă variantă. Dar cei ce merg pe acest drum trebuie să pășească cu foarte mare grijă.
5. Vaccinarea la muncă, încurajată pe viitor printr-o facilitate fiscală recentă
În fine, nu trebuie să uităm că autoritățile au stabilit de câteva luni că dacă angajatorii au cheltuieli cu testarea și vaccinarea salariaților, acestea sunt scutite de impozit pe venit și contribuții pentru pensii și sănătate. Actualmente, vaccinarea este gratuită și este asigurată prin intermediul autorităților. Însă, pe viitor (în eventualitatea în care coronavirusul va trebui contracarat periodic prin vaccinare), nu-i exclus ca angajatorii să aibă costuri cu vaccinarea, la care să se aplice facilitatea amintită.
Citește și: Vaccinarea salariaților: Șase aspecte pe care orice angajator trebuie să le ia în considerare în următoarea perioadă.
Context. La finalul ședinței de miercuri a Guvernului, Florin Cîțu, prim-ministrul României, a cerut ajutorul companiilor în campania de vaccinare, subliniind că acesta ar putea aduce România mai aproape de o relaxare a restricțiilor actuale.
„Aş vrea să fac un apel la mediul privat şi la antreprenori să susțină campania de vaccinare. În discuția pe care am avut-o ieri (marți - n. red.) cu reprezentanții HoReCa, am spus foarte clar -- şi au fost de acord cei din acest sector -- să ajute la vaccinarea tuturor angajaților din sectorul HoReCa. Este nevoie de un efort comun (...), este nevoie de implicarea fiecăruia, de implicarea companiilor private din România. Noi le vom ajuta - avem dozele necesare, vom ajuta şi cu centre de vaccinare, dar trebuie ca toată lumea să se implice şi este nevoie de acest efort comun acum pentru a putea redeschide economia de la 1 iunie 2021”, a declarat Florin Cîțu.