Furnizorii de servicii vor putea aplica în continuare măsuri voluntare pentru detectarea, eliminarea și raportarea materialelor care conțin abuzuri sexuale asupra copiilor, iar autoritățile naționale de protecție a datelor din fiecare stat membru al Uniunii Europene (UE) vor fi abilitate să supravegheze mai strict tehnologiile folosite, potrivit unui regulament temporar aprobat recent de Parlamentul European (PE), după cum se arată într-un comunicat de presă publicat marți pe site-ul instituției. Aceasta reprezintă, practic, o soluție temporară, pentru maximum trei ani.
Conform
comunicatului de presă amintit, având în vedere creșterea semnificativă, în timpul pandemiei, a volumului materialelor disponibile online privind abuzul asupra copiilor,
documentul legislativ aprobat de PE, care reprezintă o derogare temporară de la Directiva 2002/58/CE, “
va asigura o protecție mai eficientă a copiilor împotriva abuzului sexual și a exploatării sexuale atunci când folosesc serviciile de webmail, chat și mesagerie.”
Conform măsurilor adoptate de PE, furnizorii de servicii de e-mail, chat și mesagerie pe internet vor putea detecta, elimina și raporta, în mod voluntar, abuzul sexual online asupra copiilor. În acest sens, vor trebui să folosească tehnologiile cel mai puțin intruzive pentru viața privată, prin intermediul cărora să poată totuși scana conținutul online precum imagini și texte sau date de trafic. Cu toate acestea, noile măsuri nu se vor aplica scanării comunicațiilor audio.
Astfel, acești furnizori de servicii vor avea posibilitatea să ia măsuri
împotriva grooming-ului online, adică împotriva manipulării și acostării copiilor pe internet în scopuri sexuale, folosind tehnologia de „
hashing” pentru imagini și videoclipuri, respectiv algoritmii de clasificare și inteligența artificială pentru a analiza textul sau datele de trafic. În plus,
în situația în care suspectează că are loc un abuz, vor putea face demersuri pentru a raporta acest aspect
autorităților competente sau organizațiilor care acționează în interes public împotriva abuzului sexual asupra copiilor.
De asemenea, în baza regulamentului PE menționat, autoritățile naționale de protecție a datelor “
vor putea supraveghea mai bine tehnologiile folosite de furnizorii de servicii prin evaluarea prealabilă a impactului și proceduri de consultare.” Acest demers are drept scop crearea unor proceduri adecvate, precum și a unor măsuri reparatorii prin care să li se garanteze persoanelor fizice dreptul de a depune plângere în măsura în care consideră că drepturile le-au fost încălcate.
Schimbările intervenite prin regulamentul aprobat de PE erau considerate a fi necesare în contextul aplicării depline a
Codului european al comunicațiilor electronice în luna decembrie 2020, astfel încât să le permită furnizorilor de servicii online să aplice în continuare măsuri voluntare pentru a combate și preveni răspândirea pe internet a materialelor ce conțin abuzuri sexuale asupra copiilor.
Acest document se va aplica pentru maximum trei ani. Întrucât Comisia Europeană intenționează să propună, în cursul anului 2021, o soluție permanentă pentru a aborda această problemă, dacă, între timp, se aprobă noi norme permanente pentru a combate abuzurile sexuale online asupra copiilor, perioada de aplicare de trei ani se va reduce.
Important! Regulamentul mai trebuie să fie adoptat oficial de Consiliul European, iar, apoi, publicat în Jurnalul Oficial al UE (JOUE). Ulterior, acesta va intra în vigoare la trei zile de la data publicării în JOUE.
Comentarii articol (0)