Avocatnet.ro şi Digi24.ro vă prezintă cele mai importante ştiri ale dimineţii.
Mugur Isărescu: Am trăit momente de panică la începutul pandemiei. Lumea şi-a scos banii din bănciLa începutul pandemiei, presiunea asupra leului a fost mare, populaţia a intrat în panică și şi-a retras banii din bănci. Din acest motiv, BNR a oferit un suport pentru a susţine cursul de schimb leu - euro, a explicat guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu.
„Au fost mai mari atunci (presiunile pe leu n.r.). A fost chiar o panică pe care am comunicat-o publicului. Am scris un comunicat, ca să spunem aşa l-am scris cu mâna mea, pentru că am mai trăit momente de panică, atunci, la sfârşit de martie şi început de aprilie. A fost panică. Lumea şi-a scos banii din bănci. Unii şi-au luat valuta şi au pus-o chiar în casete în aceeaşi bancă. Ceea ce echivalează cu o ieşire de capital.
Deci în momentul în care îţi retragi banii din bancă şi îi treci în numerar creditezi ţara emitentă a bancnotei respective. Dacă iei în dolari creditezi pe americani, dacă iei în euro creditezi Banca Centrală Europeană. Deci acest lucru s-a întâmplat şi atunci. Au trebuit să fie intervenţii mai puternice şi, cu ajutorul băncilor comerciale, temperare a panicii. Panica este un fenomen iraţional, nu poţi să o îmblânzeşti cu o singură măsură. Nu cu mişcări bruşte. Eu am mai trăit aceste fenomene de câteva ori aşa că aveam ceva experienţă. Atunci a fost un suport. În rest aş spune că nu”, a afirmat Mugur Isărescu, întrebat dacă leul a avut nevoie de o susţinere importantă pe perioada pandemiei şi dacă presiunile s-au mai redus.
El a recunoscut că BNR mai intervine pe piaţa valutară şi a precizat că
„nu am vândut niciodată mai mult decât ne-a vândut nouă Ministerul de Finanţe”.
CE a îmbunătățit previziunile de creștere a economiei românești la 7,4% anul acesta, de la 5,1%. Este cel mai mare avans din UEEconomia României va creşte cu 7,4% în 2021 şi cu 4,9% în 2022, după ce în mai se estima un avans de 5,1% anul acesta şi de 4,9% anul viitor, conform previziunilor interimare din vara anului 2021, publicate miercuri de Comisia Europeană.
Este cea mai mare creștere economică estimată pentru o țară membră UE. România este urmată de Irlanda, cu o creștere previzionată de 7.2%.
În Uniunea Europeană, economia ar urma să înregistreze o expansiune de 4,8% în 2021 şi de 4,5% în 2022, potrivit Agerpres.
Inflaţia în România se va situa, conform previziunilor CE, la 3,2% în 2021 şi la 2,9% în 2022, după ce în mai se estima un nivel de 2,9% anul acesta şi de 2,7% anul viitor.
Temperaturile record din iunie au atins extreme fără precedent. Valurile de căldură vor fi și mai intense, și mai frecventeAmerica de Nord a cunoscut cel mai cald iunie înregistrat vreodată, conform cifrelor furnizate de Copernicus, programul UE de observare a Pământului. La nivel mondial a fost al patrulea cel mai cald iunie din istorie. Meteorologii spun că nu valurile de căldură numeroase sunt șocante, ci înregistrările de temperatură care au diferențe din ce în ce mai mari pentru perioade similare. Totodată, un profesor de la Universitatea Oxford atrage atenția asupra acestor fenomene extreme care au ajuns "ucigași tăcuți", în condițiile în care oamenii mor în case fără aer condiționat sau pe stradă.
Recordurile pentru America de Nord nu sunt o surpriză, având în vedere temperaturile ridicate fără precedent înregistrate recent în timpul caniculei care a lovit Canada și zone din SUA. Și locuitorii Marii Britanii ar putea fi surprinși să afle că, în ciuda ploii și a norilor, au avut al doilea cel mai cald iunie înregistrat pentru Europa, scrie BBC.
Experții în probleme de climă spun că descoperirile indică o "escaladare înfricoșătoare" a temperaturilor extreme.
"A ajuns deja o obișnuință să înregistrăm temperaturi record undeva în lume în fiecare an", a spus prof. Peter Stott de la Met Office din Marea Britanie.
Comentarii articol (0)