ACCES GRATUIT
Profesorii ce au obținut gradul didactic I prin echivalare, indiferent de an, nu mai pot primi indemnizația pentru titlul de doctor
Profesorii care au cerut și obținut gradul didactic I prin echivalare după jumătatea lui 2017 nu primesc indemnizația pentru titlul științific de doctor, potrivit Legii salarizării bugetare. Aceștia trebuie, după cum stabilește legea, să aleagă între indemnizația pentru titlul științific de doctor sau pentru echivalarea cu gradul didactic I. În acest context, Ministerul Educației (ME) a decis, printr-un ordin oficializat cu câteva zile în urmă, ca aceleași reguli să li se aplice și profesorilor care au obținut gradul didactic I prin echivalare înainte de 1 iulie 2017.
Articolul continuă mai jos
Concret, Ordinul ME nr. 3.993/2021, apărut în a doua parte a lunii iunie, stabilește că
“[p]revederile art. 14 alin. (3) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice (…) se aplică și cadrelor didactice care au obținut gradul didactic I prin echivalare, anterior datei de 1 iulie 2017”.
Data de 1 iulie 2017 reprezintă, de fapt, momentul intrării în vigoare a
Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.
Articolul 14 din Legea salarizării bugetare stabilește, la alineatul trei, că
“[p]ersonalul didactic de predare care solicită și obține gradul didactic I prin echivalare (...) nu primește indemnizația pentru titlul științific de doctor”.
Astfel, de-acum, niciun profesor care a obținut gradul didactic I prin echivalare, fără să conteze dacă asta s-a întâmplat înainte sau după data de 1 iulie, nu mai poate primi indemnizația pentru titlul științific de doctor.
Practic, aceștia trebuie acum
să opteze “pentru indemnizația pentru titlul științific de doctor sau pentru echivalarea cu gradul didactic I”, așa cum apare în Legea-cadru nr. 153/2017. Schimbările se aplică începând cu drepturile salariale aferente lunii iunie 2021.
Potrivit Legii salarizării bugetare, cei ce dețin titlul științific de doctor beneficiază de o indemnizație lunară pentru asta, ea reprezentând
50% din nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată. Această indemnizație se acordă doar celor care își desfășoară activitatea în domeniul pentru care dețin titlul.
Ținând cont de faptul că, acum,
salariul minim este de 2.300 lei, cei ce dețin un titlu de doctor și au obținut, înainte de 1 iulie 2017, gradul didactic I prin echivalare vor pierde venituri brute de 1.150 de lei.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (1)