Salariații care dețin titlul științific de doctor beneficiază de dreptul la o indemnizație specifică, dar în anumite condiții.
Conform Legii 153/2017, un angajat care are cu titlul științific de doctor are dreptul la o indemnizație lunară echivalentă cu 50% din salariul de bază minim brut pe țară, cu condiția să activeze în domeniul pentru care deține titlul și să aibă în fișa postului atribuții care permit verificarea lunară a valorificării activității: ”personalul care deține titlul științific de doctor beneficiază de o indemnizație pentru titlul științific de doctor în cuantum de 50% din nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, care se acordă lunar numai dacă își desfășoară activitatea în domeniul pentru care deține titlul și dacă are prevăzute în fișa postului un set de atribuții obiective și cuantificabile care să permită verificarea lunară a modului în care activitatea acestuia este valorificată în mod suplimentar”.
Or, în condițiile în care salariul de bază minim brut pe țară este stabilit la valoarea de 4.050 lei începând de la 1 ianuarie 2025, înseamnă că valoarea efectivă (brută) a indemnizației de doctorat ar trebui să fie de 2,025 lei lunar.
Dar, deși sporul pe care acest titlu științific ar trebui să îl aducă deținătorilor săi ar putea să se cifreze la valoarea amintită mai sus, o serie de acte normative i-au limitat valoarea la nivelul fracției aferente anului 2018, astfel că aceștia obțin, de fapt, o indemnizație brută de 950 de lei. Detalii cu privire la succesiunea de norme care au generat această situație, în acest articol (*într-o variantă anterioară a articolului, dintr-o eroare a autorului, această informație a lipsit).
De asemenea, trebuie ținut cont de faptul că această indemnizație nu este inclusă în calculul limitei sporurilor, compensațiilor, primelor, premiilor și indemnizațiilor prevăzute la art. 25 din aceeași lege, conform căruia ”suma sporurilor, compensațiilor, adaosurilor, primelor, premiilor și indemnizațiilor, inclusiv cele pentru hrană și vacanță, acordate cumulat pe total buget pentru fiecare ordonator de credite nu poate depăși 30% din suma salariilor de bază, a soldelor de funcție/salariilor de funcție, soldelor de grad/salariilor gradului profesional deținut, gradațiilor și a soldelor de comandă/salariilor de comandă, a indemnizațiilor de încadrare și a indemnizațiilor lunare, după caz”.
În primul rând, trebuie precizat faptul că acest spor este acordat prin efectul legii numai personalului bugetar din cadrul autorităților și instituțiilor publice.
De asemenea, trebuie ținut cont și de faptul că, în cazul cumulului de funcții, indemnizația menționată se acordă, la cerere, doar de către angajatorul unde beneficiarul are funcția de bază declarată.
Cât privește personalul didactic de predare care solicită și obține gradul didactic I prin echivalare, acesta nu primește indemnizația pentru titlul științific de doctor. Cadrele didactice trebuie să opteze între indemnizația pentru titlul științific de doctor și echivalarea cu gradul didactic I. Mai multe detalii cu privire la aceste prevederi puteți citi în acest articol.
Dosarul inițial pentru acordarea indemnizației pentru titlul științific de doctor trebuie să conțină:
- cererea salariatului, adresată conducerii instituției;
- copia diplomei de doctor sau o copie a ordinului ministrului educației naționale privind atribuirea titlului de doctor;
- fișa postului, care trebuie să includă un set de atribuții obiective și cuantificabile ce permit verificarea lunară a modului în care activitatea este valorificată suplimentar, precum și competențe specifice dobândite în cadrul studiilor universitare de doctorat, conform Cadrului Național al Calificărilor, Cadrului European al Calificărilor sau altor acte normative relevante;
- un document justificativ privind relevanța tematicii și a domeniului tezei de doctorat pentru activitățile valorificate suplimentar în cadrul postului, avizat de șeful direct.
De asemenea, anul 2024 a marcat introducerea unei serii de modificări ale modului de desfășurare a studiilor de doctorat, condițiilor de acordare a indemnizației de doctor, dar și metodologiei ce permite deținătorului să conducă lucrări de doctorat, despre care puteți afla amănunte citind acest material.
Comentarii articol (3)