OUG nr. 115/2023 a modificat condițiile de acordare a sporului de doctorat în rândul bugetarilor impunând includerea în fișa postului un set de atribuții obiective și cuantificabile, prin care să se poată verifica periodic felul în care activitatea deținătorului unui titlu de doctor e valorificată în mod suplimentar sau, altfel spus, aduce plusvaloare.
Cu alte cuvinte, Guvernul a dorit să se vadă concret dacă angajații chiar merită acest spor, prin modul în care aceștia înțeleg să folosească acea calificare suplimentară pe care o au și pentru care primesc niște sute de lei pe lună.
Ce nu a modificat OUG-ul din 2023 este cuantumul acestui spor: prevederea din Legea 153/2017 a rămas la fel din această perspectivă, sporul reprezentând „50% din nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată”.
Doar că sporul nu e tocmai jumătate din salariul minim brut pe țară în vigoare la acest moment, așa cum scrie în această prevedere. Nu e nici 50% din salariul minim brut din decembrie sau din ianuarie anul trecut. E jumătate dintr-un salariu minim aplicabil acum câțiva ani. De ce? Pentru că a fost plafonat ani la rândul și rămâne plafonat în baza unor ordonanțe care s-au tot succedat an de an.
Să le luăm în ordine invers cronologică, pentru a înțelege că sporul este și în ianuarie 2024 tot de 950 de lei (brut):
- aceeași OUG nr. 115/2023 prevede, la art. II - „Începând cu data de 1 ianuarie 2024, cuantumul sporurilor, indemnizațiilor, compensațiilor, primelor și al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar, solda lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se menține cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2023, în măsura în care personalul ocupă aceeași funcție și își desfășoară activitatea în aceleași condiții”.
-
OUG 168/2022 prevede, la art. I alin. (5) – „În anul 2023, începând cu data de 1 ianuarie, cuantumul sporurilor, indemnizațiilor, compensațiilor, primelor și al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar, solda lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se menține cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2022, în măsura în care personalul ocupă aceeași funcție și își desfășoară activitatea în aceleași condiții.”
-
OUG 130/2021 prevede, la art. I alin. (5) – „În anul 2022, începând cu data de 1 ianuarie, cuantumul sporurilor, indemnizațiilor, compensațiilor, primelor și al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar, solda lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se menține cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2021, în măsura în care personalul ocupă aceeași funcție și își desfășoară activitatea în aceleași condiții.”
-
OUG 226/2020 prevede, la art. I alin. (3) – „În anul 2021, începând cu luna ianuarie, cuantumul sporurilor, indemnizațiilor, compensațiilor, primelor și al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar, solda lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se menține cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2020, în măsura în care personalul ocupă aceeași funcție și își desfășoară activitatea în aceleași condiții.”
- OUG 114/2018 prevede, la art. 34 alin. (2), astfel cum a fost modificată ordonanța pentru a se aplica în 2020 – „Începând cu luna ianuarie 2020, cuantumul sporurilor, indemnizațiilor, compensațiilor, primelor și al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar, solda lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se menține cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2019, în măsura în care personalul ocupă aceeași funcție și își desfășoară activitatea în aceleași condiții.”
- OUG 114/2018 prevedea pentru 2019, înainte de modificarea de mai sus: „Începând cu 1 ianuarie 2019, cuantumul sporurilor, indemnizațiilor, compensațiilor, primelor și al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar, solda lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice, se menține cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2018, în măsura în care personalul ocupă aceeași funcție și își desfășoară activitatea în aceleași condiții.”
Ajungem, astfel, la întrebarea: cât era sporul în 2018? Având în vedere că salariul minim era 1.900 de lei, rezultă că valoarea sporului (brut) era de 950 de lei, așa cum scriam la vremea respectivă. Șase ani mai târziu, sporul este tot plafonat.