Cum cresc veniturile celor cu minimul pe economie
Începând cu prima zi a anului 2018, salariul minim brut pe economie a ajuns de la 1.450 de lei la 1.900 de lei, conform Hotărârii Guvernului nr. nr. 846/2017 pentru stabilirea salariului minim brut pe țară garantat în plată.
Creșterea salariului minim nu antrenează însă neapărat o creștere similară a salariului net. De ce? Pentru că majorarea minimului brut e însoțită de o schimbare drastică în calculul și aplicarea contribuțiilor sociale. Mai clar, o parte din majorarea brutului e "înghițită" de trecerea contribuțiilor la pensii și la sănătate în totalitate în sarcina salariaților. În trecut, ele erau suportate de angajator și salariat împreună.
Într-o analiză pe care redacția noastră a prezentat-o recent, s-a subliniat următorul lucru: cei care au salariul brut de 1.900 de lei vor simți în buzunare o creștere de doar 98 de lei. Dacă angajatorii nu aliniază salariile care acum sunt sub 1.900 de lei, având în vedere mutarea contribuțiilor în sarcina exclusivă a salariatului, angajații au foarte mult de pierdut, după cum arătam în respectiva analiză.
De fapt, în unele situații, deși dacă salariul brut crește, angajații primesc chiar mai puțini bani. Spre exemplu, salariile brute cuprinse între 1.450 de lei și 1.899 de lei trebuie mărite la 1.900 de lei, însă acest lucru nu garantează păstrarea aceluiași salariu net avut înainte. Iar motivul este, desigur, mutarea respectivelor contribuții în totalitate în sarcina salariatului.
Mai mulți bani în buzunarele zilierilor
Tariful orar al zilierilor se calculează în funcție de salariul minim brut pe economie, iar majorarea anunțată a salariului minim duce automat și la creșterea remunerației pe ora de lucru a zilierilor.
Potrivit Legii nr. 52/2011, chiar dacă remunerația unui zilier se stabilește prin negociere directă între părți, actul normativ impune o limită minimă, prin raportare la salariul minim și pe care beneficiarul trebuie să o respecte.
Concret, tariful orar al unui zilier nu poate să fie mai mic de aproximativ 11,40 de lei anul acesta (pentru o medie de 166,66 de ore/lună).
Conform prevederilor din Legea nr. 52/2011, plata se poate face "la sfârşitul fiecărei zile de lucru sau la sfârşitul săptămânii, înainte de semnarea în Registru de către zilier şi beneficiar".
Mai mult de plătit la sănătate de către cei fără venituri
Chiar dacă nu obțin venituri, românii pot beneficia de serviciile medicale oferite de stat (altele decât cele de urgență, care sunt oferite indiferent dacă ești asigurat sau nu) dacă aleg una dintre cele două variante puse la dispoziție: plătesc lunar contribuția la sănătate sau la momentul când vor să beneficieze de serviciu.
Nu doar creșterea salariului minim de la 1.450 la 1.900 de lei, ci și aplicarea unei cote de 10%, în loc de 5,5%, de la 1 ianuarie 2018, duc automat la creșterea sumei pe care o vor scoate din buzunar românii în aceste cazuri.
În cazul românilor fără venituri care aleg plata lunară a contribuției, cota de 10% se va aplica salariului minim brut (10% din 1.900 de lei), ceea ce înseamnă că o persoană neasigurată va trebui să plătească lunar 190 de lei, față de 145 de lei, cât plătește acum.
Cei care merg pe a doua variantă, adică să plătească atunci când au nevoie de serviciile medicale, vor face o plată unică de 10% din valoarea a șapte salarii minime brute. Acum, plata unică pentru accesarea la nevoie a serviciilor medicale de la stat este de 558,25 lei, însă din ianuarie se va plăti 1.300 de lei.
Doar amenzile nu cresc, deși ar fi trebuit
De obicei, orice modificare adusă salariului minim atrage automat și modificarea cuantumului amenzilor de circulație. Astfel, dacă salariul minim crește, atunci și amenzile cresc. Asta se întâmplă deoarece Codul rutier prevede că un punct-amendă reprezintă 10% din salariul minim pe economie. Or, în contextul creșterii minimului pe economie la 1.900 de lei, un punct-amendă ar fi de 190 de lei.
Totuși, Executivul s-a ținut de promisiune și a venit cu o ordonanță care să plafoneze punctul-amendă pe anul 2018 la valoarea pe care o avea și anul trecut, adică 145 de lei.
Comentarii articol (42)