Începând cu 1 ianuarie 2018, salariul minim brut se va majora de la 1.900 de lei, cât este în prezent, la 2.080 de lei. Odată cu această majorare, veniturile celor plătiți cu minimul pe economie, dar și cele ale zilierilor, se vor mări. De asemenea, se vor majora și sumele pe care cei ce vor să beneficieze de asigurari de sanatate trebuie să le plătească.
Salariul minim va crește diferențiat
De la începutul anului viitor, salariul minim brut va crește la valoarea de 2.080 de lei, potrivit Hotărârii Guvernului nr. 937/2018, act normativ oficializat spre începutul lunii decembrie 2018. Totodată, Guvernul a adoptat și o valoare mai mare a minimului pe economie pentru funcțiile ce necesită studii superioare, și anume 2.350 de lei.
În condițiile în care, spre deosebire de anterioara majorare a salariului minim, creșterea minimului brut nu e însoțită și de o schimbare a modului de calcul al contribuțiilor, majorarea va însemna, în mod direct, și o majorare a veniturilor nete ale celor plătiți cu salariul minim.
După cum spuneam și mai sus, angajații cu studii superioare vor beneficia de un salariu minim brut mai mare. Astfel, aceștia vor primi un salariu minim de 2.350 de lei, dar cu o condiție. Mai exact, cei angajați pe posturi pentru care e nevoie de studii superioare vor primi această valoare a salariului minim doar dacă au cel puțin un an vechime în domeniul respectivelor studii.
Și veniturile zilierilor se vor majora
Creșterea, de la 1 ianuarie 2019, a salariului minim brut pe economie va avea efect și asupra tarifului orar al zilierilor. Potrivit legislației, plata orară pe care o primesc zilierii este calculată în raport cu valoarea salariului minim brut. Așadar, după majorarea minimului pe economie, lucrătorii cu ziua vor beneficia de un tarif orar mai mare.
După cum stabilește Legea nr. 52/2011, actul normativ care reglementează activitățile cu caracter ocazional desfășurate de zilieri, cuantumul remunerației brute orare "stabilite de părți nu poate fi mai mic decât valoarea/oră a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată".
Astfel, după creșterea salariului minim brut, din ianuarie 2019, la 2.080 de lei, tariful orar al unui zilier nu va putea fi mai mic de aproximativ 12,4 lei (pentru o medie de 167,3 ore/lună).
Plăți mai mari pentru asigurarea la sănătate a celor fără venituri
Odată cu creșterea salariului minim brut, va crește și suma pe care trebuie s-o plătească la Fisc cei care vor să se asigure voluntar la sănătate. După cum prevede legislația în vigoare, asigurarea anuală voluntară reprezintă 10% din șase salarii minime brute.
Așadar, în condițiile în care salariul minim se va majora de la 1.900 la 2.080 de lei, și valoarea de plată pentru asigurarea voluntară va crește automat. Mai exact, personale fără venituri care vor să se asigure voluntar la sănătate vor trebui să plătească, începând cu luna ianuarie 2019, 10% din 12.480 de lei, care înseamnă 2.080 de lei x șase luni. Astfel, cei ce vor să beneficieze de asigurare medicală timp de 12 luni vor trebui să plătească 1.248 de lei.
Amenzile de circulație rămân la nivelul din 2018
Chiar dacă ar fi trebuit să se majoreze, odată cu creșterea salariului minim, valoarea amenzilor aplicate șoferilor ce încalcă regulile de circulație se va menține la nivelul din acest an. Mai exact, un punct-amendă va fi tot 145 de lei și anul viitor.
Așa după cum stabilește legislația în vigoare, punctul-amendă se raportează la salariul minim brut, reprezentând 10% din valoarea acestuia. Astfel, dacă nu ar fi fost înghețată valoarea punctului-amendă la 145 de lei, acesta ar fi trebuit să aibă, după majorarea salariului minim, valoarea de 208 lei.
Comentarii articol (3)