Majorarea salariului minim la 2.080 de lei și fixarea unui salariu diferențiat pentru posturile cu funcții superioare în valoare de 2.350 de lei sunt cuprinse în Hotărârea Guvernului nr. 937/2018 și intră în vigoare la 1 ianuarie. Asta înseamnă pentru firme următoarele chestiuni:
1. Creșterea costului cu forța de muncă
Creșterea salariului minim brut la 2.080 de lei pe lună va determina o majorare a contribuției asiguratorii pentru muncă, calculată ca procent de 2,25% din valoarea salariului brut, astfel că de la 1 ianuarie 2019 aceasta va avea o valoare ușor crescută (un calculator pentru costurile salariale e disponibil aici).
Dacă ne gândim la situațiile în care sunt angajați oameni pe posturi pentru care sunt necesare studii superioare, angajatorii trebuie să ridice salariul până la minimul de 2.350 de lei, nemaiputând să le ofere sub acest prag. Foarte important e ca firmele să fie atente la situațiile în care s-ar impune raportarea la acest salariu diferențiat și nu au făcut-o deja, pentru că el este obligatoriu, nu facultativ. Firmele care nu respectă acest minim pot fi sancționate similar situațiilor în care nu oferă salariul minim de 2.080 de lei.
De asemenea, cei care au angajați part time și suportă o parte dintre cheltuielile cu contribuțiile vor avea de dat ceva mai mulți bani de la 1 ianuarie.
2. Operarea majorării salariale pentru angajații cu minimul pe economie
Firmele care fac acte adiționale pentru a reflecta majorarea salarială (soluție recomandată de unii specialiști în legislația muncii ca preferabilă celei de adoptare a unei decizii interne pentru toată lumea) trebuie să întocmească aceste acte până cel mai târziu la data de 31 decembrie 2018, pentru că așa se cere prin Codul muncii. Însă raportarea în Revisal are termen-limită 31 ianuarie 2019.
3. Contribuția la fondul de handicap se mărește
Una dintre consecințele directe ale creșterii salariului minim brut este creșterea sumei de bani datorată de firme în schimbul neangajării unui număr minim de persoane cu handicap. Firmele care au cel puțin 50 de angajați, au obligația de a angaja persoane cu handicap într-un procent de cel puțin 4% din numărul total de angajați, iar, dacă nu fac asta, datorează la stat o sumă de bani lunar: de trei ori valoarea salariului minim. De la 1 ianuarie, ea va ajunge la 6.240 de lei.
Important! Ori de câte ori legile fac referire la salariul minim, se consideră că e vorba de valoarea mai mică, nu de salariul minim diferențiat.
4. Internii trebuie plătiți cu mai mulți bani
Cei care n-au aflat încă de Legea internshipului nr. 176/2018 trebuie să știe că una dintre principalele obligații aduse de aceasta e aceea de a plăti internul (atenție: nu stagiarul!) cu măcar jumătate din valoarea salariului minim, proporțional cu timpul lucrat. Astfel, de la 1 ianuarie 2019, internii vor trebui plătiți cu cel puțin 90 de lei mai mult, astfel încât minimul indemnizației să fie 1.040 de lei brut.
5. Zilierii trebuie trebuie remunerați mai bine
Există un tarif orar minim și pentru munca zilieră, care se raportează la valoarea pe oră a salariului de bază minim. După creșterea salariului minim brut, de la 1 ianuarie 2019, la 2.080 de lei, tariful orar al unui zilier nu va putea fi mai mic de aproximativ 12,4 lei (pentru o medie de 167,3 ore/lună).