Avocatnet.ro şi Digi24.ro vă prezintă cele mai importante ştiri ale dimineţii.
Eurostat: Populația României va scădea la 15,5 milioane de locuitori până în 2050. Un singur judeţ va înregistra creşterePopulația României va scădea la 15,5 milioane de locuitori până în 2050, în scădere cu 20%, de la 19,2 milioane de persoane în 2020, pe fondul natalităţii scăzute şi al migraţiei externe, arată datele Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene.
În cele mai puternice judeţe pentru business, evoluţia populaţiei în următorii 30 de ani diferă: în municipiul Bucureşti, populaţia va scădea cu 23%, în Timiş cu 5%, în Cluj cu 8%, iar în Argeş cu 27%.
Singurul judeţ care va înregistra o creştere a numărului de locuitori în următorii 30 de ani este Ilfovul, unde populaţia va creşte cu 42% în perioada 2020-2050, potrivit proiecţiilor demografice.
Numărul de locuitori va creşte doar în Ilfov, în Iaşi va stagna, iar în Capitală va scădea cu un sfert în următorii 30 de ani.
Averea netă a românilor, la un maxim istoric în pandemie. 0,3% din depozitele bancare conțin peste o cincime din banii economisițiAverea netă a românilor a atins un maxim istoric în 2020, când a înregistrat o creştere cu 6% faţă de 2019, potrivit „Raportului asupra stabilităţii financiare”, publicat de Banca Naţională a României. Activele imobiliare au o pondere de 75% din totalul avuției nete. În privința banilor ținuți la bancă, se observă o polarizare a averilor românilor: numărul depozitelor de peste 100.000 de euro reprezintă 0,3% din totalul depozitelor, dar conțin 22% din banii ținuți de români în bănci.
Anul trecut averea netă a populaţiei din România a ajuns la 2.400 de miliarde de lei, potrivit datelor BNR.
Activele imobiliare reprezintă 1.800 de miliarde de lei (75%) din total, iar activele financiare nete 600 de miliarde de lei (25%). BNR precizează că în cadrul activelor imobiliare au fost incluse doar imobilele, iar activele financiare nete reprezintă diferenţa dintre activele financiare şi pasivele financiare.
Valeriu Gheorghiță: La jumătatea lunii septembrie am putea avea peste 1.500 de cazuri de COVID pe ziNumărul cazurilor de COVID este în creștere în ultimele două săptămâni, mai ales în rândul tinerilor, a spus Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare. Chiar dacă este o creștere lentă, medicul avertizează că numărul cazurilor zilnice ar putea depăși 1.500 la jumătatea lunii septembrie, dacă nu se vor vaccina mai mulți oameni.
„În ultimele două săptămâni se constată o ușoară creștere a mediei cazurilor pe fiecare săptămână. Practic dacă ne uităm în ultimele două săptămâni, pe grupe de vârstă, constatăm că sub 40 de ani există o creștere importantă, chiar de circa 120%, a numărului de cazuri. Există categoric un trend ascendent la nivel național, chiar dacă în valoare absolută e vorba de un număr mic de cazuri”, a spus Gheorghiță.
„Pe lângă această creștere lentă, pe care am observat-o și la celelalte valuri, la un moment dat urmează o creștere exponențială. În perioada următoare observăm o creștere progresivă, lentă, a numărului de cazuri, însă această predicție ne arată că e posibil, la jumătatea lunii septembrie, să ajungem la un număr mult mai mare de cazuri. Mai ales că nu avem încă un prag de imunitate colectivă atins la nivel național”, a adăugat el.
Comentarii articol (0)