Activități pentru preșcolari: ligheanul cu apă, spionii, gunoierii
1. Pe un set de prosoape sau folii de plastic puneți un lighean cu apă; puneți lângă el obiecte care pot fi aruncate în apă: pietricele, mărgele, bucăți de lemn, plastic, lingurițe, etc. Nu jucăriile obișnuite. Lăsați-l să exploreze ce plutește și ce nu plutește.
2. Propuneți-le jocul ”De-a gunoierii”: într-un coș de rufe sau de birou, răsturnați mai multe jucării alandala, printre care ascundeți o mărgică strălucitoare. Puneți-i să găsească comoara din ”gunoi” fără să îl răstoarne. Pot fi și 3 coșuri diferite, ca să le ia timp suficient.
3. Jucați-vă ”De-a spionul!”. Spionii sunt neauziți și nevăzuți. Puneți ceasul să sune și instruiți-i că până se declanșează alarma, trebuie să stea, să meargă sau să se joace prin casă fără ca tu să îi observi sau să îi auzi! Dacă reușesc, primesc pașaportul de spion. Acesta poate fi o bucată de caron colorată, o monedă, orice.
4. Strângeți scaunele din casă într-un loc, la o distanță oarecare unul de altul și legați sfoară printre picioarele scaunelor, de la unul la altul, până creați un labirint cu multe ochiuri. Spuneți-le că sfoara reprezintă sistemul de securitate într-o bancă de unde hoții fură. Sarcina este să se strecoare printre ochiurile de sfoară, pășind sau târându-se, fără să le atingă cu nicio parte a corpului. Dacă reușesc, dați-le ”sacul cu bani”.
Hai la vânătoare!
5. Vânătoarea de comori prin casă. Tăiați câteva bucățele de hârtie care au forma unor steluțe. Spuneți-le că sunt diamante sau pietre prețioase. Ascundeți-le prin casă (10 diamante) și puneți-i să le caute. Dacă reușesc să le găsească pe toate, spuneți-le că de abia așteptați ca mâine să își umple cufărul cu alte încă 10 pietre prețioase ascunse mult mai bine.
6. Pe o masă, puneți o pătură sau un cearșaf lung și lat, care să o acopere până la pământ. Spuneți-le că aceea (locul de sub masă) e vizuina lor/cortul lor/peștera lor. Să și-o decoreze, aducându-și acolo jucăriile, improvizând un pat etc. Să fie un loc secret unde adulții nu au voie să se bage.
Activități pentru școlarii mici: parada modei cu hainele mamei
Pentru că școlarii claselor I-IV și clasa pregătitoare au fost asaltați și obosiți deja de ideile serioase de activități online și ecranele aferente, iată câteva jocuri neserioase pentru interior, care au darul de a-i lăsa și pe părinții lor ”neocupați/eliberați”, pentru o vreme:
1. Parada modei. Copilul e invitat să meargă la garderoba mamei și a tatălui și să se îmbrace într-un outfit bine pus la punct, care să imite cel mai bine stilul părinților. Să prezinte în sufragerie, cât timp părinții lui se uită liniștiți la un film, 5-6 stiluri de îmbrăcăminte. Pe urmă, încă 5-6 trăznite și neașteptate.
2. Deschideți fereastra și spuneți-le să noteze pe o hârtie toate zgomotele pe care le aud în interval de 20 minute. Să asculte cu mare atenție, până le aud pe cele mai fine. Să confrunte ce au notat cu numărul de zgomote/sunete pe care tu le-ai auzit mai devreme, ca să vezi dacă te pot concura. Le spui mereu că mai au de identificat două până să te egaleze.
3. Teatru de umbre – fie cu o lampă în spatele unui cearșaf, fie în proiecția lămpii pe un perete alb. De decupat obiecte de forma unor personaje dintr-o poveste sau de decupat forme de animale sau oameni, apoi de lipit forma pe un băț și de făcut, pentru voi, părinții, o scenetă bine povestită, pe baza umbrelor.
Muzeu în propria sufragerie
4. Pictură sau desen pe faianță. Dacă aveți faianță în baie sau bucătărie, dați-le markere nepermanente sau acuarele și cereți-le să vă redecoreze un perete.
5. Desenați-le o hartă a casei, cu toate camerele. Notați pe hartă steluțe care reprezintă indicii despre în ce zonă a fiecărei camere se află câte o comoară. Câte camere aveți, atâtea comori trebuie adunate și identificate. (comorile pot fi orice – bucăți de hărtie colorată, de pildă.)
6. Lipiți-le sub masă coli de hârtie și spuneți-le să se apuce să deseneze pe ele din poziția ”omului peșterii” sau a celebrilor artiști care pictau cupolele bisericilor.
7. Pe o masă pe care o declarați ”muzeu”, puneți-i să așeze diverse obiecte din casă care vorbesc despre trecutul familiei voastre. (nu le dați idei, lăsați-i să-și bată capul; ele pot fi: fotografii vechi, obiecte care au aparținut bunicii, haine din prima lor copilărie etc). Rugați-i, la final, să vă fie ghid.
Articol preluat de pe www.totuldespremame.ro. Puteţi citi aici articolul original.
Comentarii articol (0)