Pentru francizat, personalul angajat este poate cea mai importanta achizitie pentru firma sa. Angajatii sunt un fel de extensie a francizatului care, cel putin in teorie, asigura o desfasurare normala a operatiunilor zilnice din companie, chiar si atunci cind francizatul nu este de fata sa supravegheze orice detaliu.
Exista foarte putine francize care sa nu necesite personal angajat sau, in unele cazuri, francizatul poate incepe afacerea singur, chiar de acasa, dar apoi, pe masura ce se dezvolta firma, va avea nevoie de angajati.
A gasi angajati buni, insa, este o provocare pentru orice afacere, fie ca este francizata sau nu. Pentru realizarea angajarilor, francizatul trebuie si el sa urmeze mai multe etape, sa caute candidatii pentru postul (posturile) respective(e), sa conduca interviul de angajare si sa efectueze sesiunea de pregatire, impreuna cu noii veniti in firma sa.
Manualele Operationale ale francizei sale ar trebui sa ii descrie francizatului metodele, cum si unde, sa caute candidati pentru angajare in cadrul unitatii sale. De asemenea, ar trebui sa-i dea cel putin citeva coordonate sau sfaturi privind conducerea interviului cu acesti candidati. In unele sisteme, francizorul sau un reprezentant al companiei francizoare, sta alaturi de francizat si il ajuta pe parcursul interviului cu potentialii angajati. De obicei, insa, acest ajutor este oferit doar pentru prima sesiune de angajari, pentru ca francizatul sa poata astfel invata cum sa procedeze in cazul unor angajari ulterioare.
Cu toate acestea, in general, dvs., francizatul, sunteti cel/cea care va sta fata in fata cu candidatii si va lua deciziile finale in privinta acestora ceea ca poate parea oarecum intimidant la prima vedere, dar nu trebuie sa fie asa.
Recrutarea
Fie ca ati dat anunt in ziar, pe Internet sau ati apelat la serviciile unei firme de recrutare de personal, scopul este acela de a primi raspunsuri de la mai multi candidati care, eventual, sa va si transmita CV-urile lor. In cazul unor francize, Manualul Operational poate contine si exemple de tipuri de anunturi de angajare pe le puteti utiliza. In mare, anuntul de angajare trebuie sa contina o scurta descriere a postului precum si nominalizarea celor mai importante calificari pe care ar trebui sa le detina viitorul angajat (cunostinte de operare pe calculator, de exemplu). In unele anunturi se specifica si nivelul de salarizare si, eventual, alte beneficii pentru angajat, dar aceasta depinde, iar, de la caz la caz.
Exista unele opinii potrivit carora ideal ar fi sa cautati persoane care au mai lucrat in cadrul altor unitati francizate, chiar din acelasi sistem sau din francize concurente. Aceste persoane sunt deja familiarizate cu cerintele si cu specificul unei unitati francizate si sunt, cel putin in teorie, capabile sa munceasca eficient ca parte a echipei francizatului.
Pe de cealalta parte, insa, aceste persoane au avut un motiv anume care le-a determinat sa renunte la postul detinut in cadrul unei unitati francizate. Avind in vedere ca sistemele de franciza sunt asemanatoare intre ele, problema care sta la baza motivului renuntarii la slujba anterioara poate persista si pentru postul pe care respectivul angajat il va detine in cadrul unitatii dvs.
Interviul
Fie ca francizorul sau un reprezentant al sau va sta linga dvs. pe parcusul interviului sau nu, fie ca Manualul Operational contine un check-list cu ce anume sa faceti si ca intrebari sa puneti candidatilor sau nu, dumneavoastra trebuie sa va faceti “temele” inainte de inceperea efectiva a interviului. Astfel, dupa ce ati primit CV-urile celor care au raspuns anuntului dvs., studiati-le si selectati candidatii ale caror calificari si experienta raspund cel mai bine cerintelor dvs.
De asemenea, pregatiti-ve un set de intrebari pe care sa le puneti acestor candidati in cadrul intrevederii cu ei. Raspunsurile la aceste intrebari ar trebui sa va dea o idee mai concreta referitoare la ce fel de persoana este respectivul candidat si detalii privind experienta sa in munca. De aceea, evitati intrebarile vagi; puneti intrebari concrete, la obiect, pornind de la informatiile furnizate de catre candidat. De exemplu, puteti sa-l rugati sa va explice care a fost contributia sa efectiva la proiectele mentionate in CV (sau in cadrul interviului).
Apoi, in timpul intrevederii cu candidatii, confruntati raspunsurile pe care le primiti cu datele din CV-uri. Ascultati cu atentie la modul in care ei va raspund la intrebari si observati daca respectiva persoana are o atitudine pozitiva si profesionala.
Corina Driga, franchise consultant
imooffice@gmail.com
www.fbb.ro
Comentarii articol (0)