Medicii de familie și infecționiștii sunt asaltați în această perioadă de pacienți cu infecții respiratorii. „Parcă suntem în luna aprilie. Este o patologie pe care o întâlnim în mod obișnuit în lunile aprilie-mai”, spune dr. Sandra Alexiu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov.
Atipic pentru această perioadă a anului, circulația rinovirusurilor – virusurile care provoacă majoritatea răcelilor comune – este mai intensă, ne-a spus dr. Adrian Marinescu, directorul medical interimar al Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. dr. Matei Balș” din București. „Infecțiile respiratorii cu rinovirusuri sunt frecvente în această perioadă. Ele evoluează endemic, nu epidemic – asta înseamnă că apar mai multe cazuri la un moment dat. Circulația lor a început în luna mai și probabil că vor persista circa o lună de acum”, spune medicul infecționist.
Numărul exact al românilor afectați de infecții respiratorii nu este monitorizat în această perioadă. În lunile de vară, Centrul Național de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) nu supraveghează circulația infecțiilor acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS). „Supravegherea IACRS și a gripei, la nivel național, s-a încheiat în luna mai. În timpul verii avem numai supraveghere de tip sentinelă pentru detectarea circulației virusurilor gripale”, ne-a comunicat Veronica Zoicaș, purtătorul de cuvânt al instituției. Până la această dată, nu a fost confirmat niciun caz de gripă pe teritoriul României, potrivit informațiilor furnizate de CNSCBT.
Dacă la debutul perioadei de circulație a rinovirusurilor copiii erau infectați mai frecvent, acum, adulții cu răceli sunt la fel de numeroși precum cei mici, potrivit observațiilor profesorului doctor Monica Luminos, șeful secției de boli infecțioase copii a Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. dr. Matei Balș” din Capitală. „Copiii iau rinovirusurile de la grădinițe și creșe în această perioadă și le transmit apoi în familie, părinților și bunicilor. Am constatat că populația afectată de răceală se uniformizează, nu mai sunt afectați doar copiii”, spune specialistul.
România nu este singura țară care se confruntă cu o creștere a cazurilor de infecții respiratorii în această perioadă. În SUA, medicii au observat același fenomen, potrivit NBC 12. Pe lângă răceli, o altă infecție virală circulă în rândul copiilor din Statele Unite: boala gură-mână-picior. Și Marea Britanie se confruntă cu un val de răceli în această perioadă, scrie The Guardian. Medicii britanici au observat o creștere a cazurilor de infectare cu virus sincțial respirator. Și el, la fel ca rinovirusururile, provoacă răceli comune, dar poate fi periculos pentru bebeluși, copii mici și bătrâni din cauza unor complicații precum bronșiolita și pneumonia.
Articol preluat de pe www.totuldespremame.ro. Puteţi citi aici articolul original.
Comentarii articol (0)