ACCES PREMIUM
De ce premium?
Prețul în euro al țigărilor din aeroporturi se stabilește de-acum într-un mod unitar
Prețul în euro al țigărilor care se vând în aeroporturile internaționale din țară se stabilește, mai nou, în mod unitar, potrivit unor reguli recent introduse care prevăd modul exact de formare a acestui preț de vânzare. Astfel, în acest sens se folosește cursul leu/euro stabilit de Banca Centrală Europeană pentru prima zi lucrătoare a lunii octombrie și publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, aplicabil începând cu data de 1 ianuarie a următorului an calendaristic.
Articolul continuă mai jos
Concret, potrivit Legii nr. 223/2021 pentru modificarea art. 4 alin. (3) din OG nr. 86/2003 privind unele reglementări în domeniul financiar, publicată în Monitorul Oficial nr. 735/2021, s-a stabilit un mod unitar de formare a prețului de vânzare cu amănuntul în euro pentru țigarete de către magazinele de travel retail din aeroporturile internaționale din țară.
Mai exact, conform Legii nr. 223/2021, art. (4) alin. (3) din OG nr. 86/2002 a fost modificat astfel, în condițiile în care textul de lege precedent nu conținea nicio prevedere privind modul de stabilire a acestui preț:
"
Pentru țigarete, conversia din lei a prețurilor de vânzare cu amănuntul declarate și stabilite conform art. 343 alin. (8) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, se obține folosind cursul leu/euro stabilit de Banca Centrală Europeană pentru prima zi lucrătoare a lunii octombrie și publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, aplicabil începând cu data de 1 ianuarie a următorului an calendaristic. Prețurile de vânzare cu amănuntul pentru țigarete obținute după efectuarea conversiei din lei în euro se rotunjesc la nivel de o zecimală, prin reducere, atunci când a doua zecimală este mai mică decât 5, și prin majorare atunci când a doua zecimală este mai mare sau egală cu 5."
Practic,
legea menționată
stabilește, în sfârșit, o practică unitară cu privire la stabilirea acestui preț din cauza căruia magazinele de travel retail din aeroporturile internaționale întâmpinau dificultăți în desfășurarea activității, având probleme în stabilirea lui.
Tot ce apărea în legislație în acest sens era prevederea din Codul fiscal cu privire la faptul că cei care comercializează sau care importă țigările stabilesc și declară prețul. Tot acolo mai scrie și că acel preț nu poate depăși prețul de vânzare cu amănuntul declarat în vigoare la momentul vânzării, iar vânzarea de țigarete de către orice persoană, către persoane fizice, la un preț de vânzare mai mic decât prețul cu amănuntul declarat este interzisă, fără a se oferi detalii clare cu privire la modul de a face conversia din lei în euro pentru a stabili prețul de vânzare, problemă soluționată prin intrarea în vigoare a Legii nr. 223/2021.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.