O primă faptă ce poate fi pedepsită este „neluarea vreuneia dintre măsurile legale de securitate și sănătate în muncă de către persoana care avea îndatorirea de a lua aceste măsuri, dacă se creează un pericol iminent de producere a unui accident de muncă sau de îmbolnăvire profesională”, scrie în Codul penal.
A doua faptă este „nerespectarea de către orice persoană a obligațiilor și a măsurilor stabilite cu privire la securitatea și sănătatea în muncă, dacă prin aceasta se creează un pericol iminent de producere a unui accident de muncă sau de îmbolnăvire profesională”, așa cum reiese din Cod.
Conform regulilor Codului penal pentru sancționarea persoanelor juridice, amenzile aplicabile sunt cuprinse între 12.000 și 1,2 milioane de lei, după cum atenționau acum câțiva ani specialiștii Schoenherr și Asociații. Însă, în funcție de gravitatea consecințelor, instanțele pot aplica și pedepse complementare (suspendarea activității, închiderea unor puncte de lucru sau chiar dizolvarea).
Totodată, nedeclararea accidentelor de muncă este o faptă ce poate fi sancționată contravențional de către autorități. Potrivit Legii SSM 319/2006, neraportarea către autorități a accidentelor de muncă înseamnă o amendă cuprinsă între 4.000 și 8.000 de lei.
Evenimentele care implică vătămări corporale sau moarte și care au avut loc în timpul muncii sau în timpul îndeplinirii sarcinilor de serviciu trebuie raportate autorităților. Angajatorul trebuie să comunice rapid accidentele de muncă, potrivit Legii SSM, după cum urmează:
- inspectoratelor teritoriale de muncă: toate accidentele;
- asigurătorului pentru accidente de muncă și boli profesionale, deci Casei Naționale de Pensii Publice: accidentele în urma cărora rezultă incapacitate temporară de muncă, invaliditate sau deces, după confirmarea acestora;
- parchetului: după caz.
Comentarii articol (3)