Dincolo de amenzile contravenționale din Legea SSM, amenzile penale pe care le riscă firmele în domeniul SSM sunt incluse în Codul penal. În esență, vorbim de fapte ce implică neluarea sau nerespectarea măsurilor legale ce țin de domeniul securității și sănătății în muncă, dacă în acest fel este creat un pericol iminent de accidentare sau îmbolnăvire.
Concret, prima faptă ce poate fi pedepsită este „neluarea vreuneia dintre măsurile legale de securitate și sănătate în muncă de către persoana care avea îndatorirea de a lua aceste măsuri, dacă se creează un pericol iminent de producere a unui accident de muncă sau de îmbolnăvire profesională”, așa cum prevede Codul.
A doua faptă este „nerespectarea de către orice persoană a obligațiilor și a măsurilor stabilite cu privire la securitatea și sănătatea în muncă, dacă prin aceasta se creează un pericol iminent de producere a unui accident de muncă sau de îmbolnăvire profesională”, potrivit aceluiași act.
Mai există și o a treia faptă pedepsită penal. Aceasta este repornirea instalațiilor, mașinilor și utilajelor înainte să fie eliminate toate deficiențele pentru care s-a decis oprirea acestora.
Indiferent despre care faptă este vorba, regulile Codului penal pentru sancționarea persoanelor juridice prevăd că amenzile aplicabile sunt cuprinse între 12.000 și 1,2 milioane de lei.
„Pentru întreprinderi, pedeapsa principală constă într-o amendă. Suma sa poate varia între 12.000 de lei (aproximativ 2.600 de euro) și 1.200.000 de lei (aproximativ 260.000 de euro), dar instanțele pot aplica opțional, în funcție de gravitatea consecințelor, pedepse complementare”, au atras atenția, într-o alertă recentă, Magdalena Roibu și Mara Moga-Paler, avocați seniori la Schoenherr și Asociații.
Printre altele, pedepsele complementare la care se face referire sunt dizolvarea persoanei juridice, suspendarea activității între trei luni și trei ani, închiderea unor puncte de lucru între trei luni și trei ani sau interzicerea temporară a participării la procedurile de achiziții publice.
„Astfel, pentru angajatori este recomandabil nu numai să ia și să respecte toate măsurile obligatorii de sănătate și securitate la locul de muncă, inclusiv să ofere angajaților instrucțiuni scrise pentru a respecta aceste măsuri, ci și să supravegheze îndeaproape respectarea efectivă a măsurilor respective de către angajați”, subliniază specialistele.
Principalele amenzi contravenționale pe care le riscă firmele ce încalcă legislația SSM pot fi găsite în articolul de aici.
Notă: Acest articol face parte dintr-o campanie informativă dedicată informării angajatorilor despre obligațiile pe care le au în domeniul SSM. Toate articolele publicate în campanie pot fi citite aici.