avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 930 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... serviciu intern de prevenire
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

serviciu intern de prevenire

Trebuie sa explic managerului strain al socitatii care sunt consecintele lipsei serviciului intern de prevenire in conditiile in care avem mai mult de 250 de angajati. La contraventii nu apare amenda pentru nerespectarea art.7 (1) litera d si art. 9 (1) si (2)
Cel mai recent răspuns: inspectorSSM , utilizator 11:37, 13 Iulie 2018
Legea ssm nr. 319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare,
-art.39 (6) Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 3.000 lei la 6.000 lei următoarele fapte: a) încălcarea dispoziţiilor art.9 alin.(1)
Neorganizarea activitatii ssm (conform prevederilor din NM aprobate prin HG nr. 1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare, art.19) se incadreaza la infractiuni (fostele art.37 si art.38 din Legea nr. 319/ 2006, abrogate prin Legea nr. 187/ 2012 art. 183 de punere in aplicare a Legii nr. 286/ 2009 Cod penal) fiind prevazute expres in Noul Cod Penal art.349 si art.350
CAPITOLUL IV Infracţiuni privitoare la regimul stabilit pentru alte activităţi reglementate de lege
-Art. 349 Neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă
(1) Neluarea vreuneia dintre măsurile legale de securitate şi sănătate în muncă de către persoana care avea îndatorirea de a lua aceste măsuri, dacă se creează un pericol iminent de producere a unui accident de muncă sau de îmbolnăvire profesională, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
(2) Fapta prevăzută în alin. (1) săvârşită din culpă se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.
-Art. 350 Nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă
(1) Nerespectarea de către orice persoană a obligaţiilor şi a măsurilor stabilite cu privire la securitatea şi sănătatea în muncă, dacă prin aceasta se creează un pericol iminent de producere a unui accident de muncă sau de îmbolnăvire profesională, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează repunerea în funcţiune a instalaţiilor, maşinilor şi utilajelor, anterior eliminării tuturor deficienţelor pentru care s-a luat măsura opririi lor.
(3) Faptele prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) săvârşite din culpă se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.
Cam asa este ordinea, intai amenda de 6.000 lei apoi amenda de 10.000 lei pentru neîndeplinirea de către angajatorul controlat a măsurilor dispuse de inspectorul de muncă conform prevederilor Art. 23 alin. 1 lit b) din Legea 108/1999 republicata. Apoi inspectorii de muncă daca constata încălcări (repetate) ale prevederilor legale din domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă pot dispune sistarea activităţii şi, respectiv, pot notifică oficiului registrului comerţului de pe lângă tribunal pentru înscrierea măsurii de sistare a activităţii în certificatul constatator (autorizatia de functionare) si pentru a fi înregistrat din oficiu în registrul comerţului, art. 17^3 din legea 359/2004 reactualizata . Apoi dupa cum v-a spus mai sus si domnul Popa Gheorghe se poate ajunge si la Cod penal .
Multumesc pentru raspunsul deosebit de util.
Am observant ca apare termenul pericol imminent de producere a unui accident.
Ce exemplu as putea sa-i dau directorului general ca sa inteleaga in ce situatie se poate ajunge la aceasta sanctiune.
multumesc, o sa-i traduc si acest pasaj, se pare ca a inteles din primul mesaj al D-lui Popa. Sunt influente si de la grup sa se reduca la minim functiile suport in organizatie.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Art. 5 din legea 319/2006
l) pericol grav si iminent de accidentare - situatia concreta, reala si actuala careia ii lipseste doar prilejul declansator pentru a produce un accident in orice moment;

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ssm Tbuha88 Tbuha88 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea situatie. In legea 319/2006 privind securitatea si sanatatea in munca avem urmatoarele mentiuni in capitolul ... (vezi toată discuția)
Accident de muncă Taniax Taniax Bună ziua,dacă angajatorul nu declară un accident de muncă ce risca?Avand 5 accidente in m.ai putin de 3 ani,un deces si 2 grave .Dacă imi puteți scrie ... (vezi toată discuția)
Control itm cris2279 cris2279 In cazul in care nu exista protectia muncii intr-o firma, care sunt sansele sa nu se primeasca amenda si doar un plan de masuri? (vezi toată discuția)