avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 944 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Control ITM
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Control ITM

In cazul in care nu exista protectia muncii intr-o firma, care sunt sansele sa nu se primeasca amenda si doar un plan de masuri?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:08, 20 Octombrie 2014
Teoretic-nicio sansa. Practic-traim in Romania...
Sanctiunea se aplica in limitele prevazute de actul normativ si trebuie sa fie proportionala cu gradul de pericol social al faptei savarsite, tinandu-se seama de imprejurarile in care a fost savarsita fapta, de modul si mijloacele de savarsire a acesteia, de scopul urmarit, de urmarea produsa, precum si de circumstantele personale ale contravenientului si de celelalte date inscrise in procesul-verbal.
Legea ssm nr.319/ 2006 mentioneaza:
-art.7 (1) În cadrul responsabilităţilor sale, angajatorul are obligaţia să ia măsurile necesare pentru:
a) asigurarea securităţii şi protecţia sănătăţii lucrătorilor;
b) prevenirea riscurilor profesionale;
c) informarea şi instruirea lucrătorilor;
d) asigurarea cadrului organizatoric şi a mijloacelor necesare securităţii şi sănătăţii în muncă.
Pentru nerespectarea acestui articol, legea ssm prevede:
-art.44 Angajatorii răspund patrimonial, potrivit legii civile, pentru prejudiciile cauzate victimelor accidentelor de muncă sau bolilor profesionale, în măsura în care daunele nu sunt acoperite integral prin prestaţiile asigurărilor sociale de stat.
Neluarea masurilor de ssm se incadreaza la infractiuni, daca s-au inregistrat evenimente soldate cu victime si/ sau pagube materiale deosebite, conform prevederilor NCP
-art.349 (1) Neluarea vreuneia din măsurile legale de securitate şi sănătate în muncă de către persoana care avea îndatorirea de a lua aceste măsuri, dacă se creează un pericol iminent de producere a unui accident de muncă sau de îmbolnăvire profesională, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
(2) Fapta prevăzută în alin. (1) săvârşită din culpă se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.
freeelis a scris:

Sanctiunea se aplica in limitele prevazute de actul normativ

Intrebarea e daca poate sa scape de amenda chiar daca legea prevede amenda contraventionala pentru fapta de a nu organiza activitatea de prevenire si protectie (nu a desemnat lucrator cu activitatea de prevenire si protectie, nu a intocmit instructiuni proprii, nu este in posesia unei evaluari a riscurilor, etc) . In lege se prevede o amenda intre 3500 si 7000 lei.
Da, poate scapa de amenda .

Legea 319/2006 se completeaza cu prevederile OG 2/2001 care prevede si avertismentul.
Ultima modificare: Luni, 20 Octombrie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cine este responsabil pentru greselile muncitorilor de pe santier? dornseiff dornseiff Un director de santier trebuie sa-si asume responsabilitatea pentru greselile muncitorilor pe care ii coordoneaza? Daca muncitorii pe care ii coordonam au ... (vezi toată discuția)
Accident de muncă Taniax Taniax Bună ziua,dacă angajatorul nu declară un accident de muncă ce risca?Avand 5 accidente in m.ai putin de 3 ani,un deces si 2 grave .Dacă imi puteți scrie ... (vezi toată discuția)
Serviciu intern de prevenire lucratordesemnat lucratordesemnat Trebuie sa explic managerului strain al socitatii care sunt consecintele lipsei serviciului intern de prevenire in conditiile in care avem mai mult de 250 de ... (vezi toată discuția)