ACCES PREMIUM
De ce premium?
DGV: Fără înregistrarea în IOSS și depunerea declarației cu set redus de date, mărfurile se eliberează abia după plata TVA și emiterea chitanței vamale
Potrivit noilor reguli de TVA privind comerțul electronic, importul mărfurilor declarate cu un număr valid de identificare în scopuri de TVA în Import One Stop Shop (IOSS) este scutit de TVA, în scopul evitării dublei impuneri, însă, după cum a subliniat Direcția Generală a Vămilor (DGV) într-un anunț publicat luni pe site-ul instituției, în cazul nedepunerii declarației vamale cu set redus de date (DVSRD), se va utiliza mecanismul standard de colectare a TVA la import. Astfel, mărfurile vizate vor fi eliberate doar după plata TVA-ului și emiterea chitanței vamale.
Articolul continuă mai jos
Mai exact,
potrivit anunțului DGV,
în situația în care importatorii sau reprezentanții acestora nu vor depune DVSRD, astfel încât să fie posibilă verificarea numărului IOSS,
pentru respectivele trimiteri se va utiliza mecanismul standard de colectare a TVA la import în sensul în care
se va calcula TVA,
iar eliberarea mărfurilor se va face după achitarea TVA-ului și emiterea chitanței vamale.
Reamintim că, începând de la 1 iulie 2021,
companiile pot folosi aplicația IOSS atunci când vine vorba de conformarea la obligațiile de TVA ce țin de comerțul online de bunuri importate în UE.
În acest sens, Agenția Națională de Administrare Fiscală a publicat recent și
instrucțiunile de folosire a declarației vamale cu set redus de date pentru importurile de mărfuri făcute, de la 1 iulie, de către persoanele fizice.
În contextul noilor reguli de TVA amintite, pentru trimiterile cu valoare scăzută, sub 150 euro, pentru care este furnizat un număr IOSS al vânzătorului, este necesar să se depună DVSRD.
Conform procedurii, numărul IOSS se menționează în declarația vamală și se verifică automat în sistemul informatic. Dacă acesta este valid, se consideră că TVA a fost plătită la momentul efectuării comenzii, iar, la data punerii în liberă circulație, se aplică scutirea de TVA.
Dacă însă numărul IOSS nu este valid, scutirea de TVA nu poate fi acordată și, în consecință, TVA va fi percepută la import.
DVSRD poate fi depusă de orice persoană care îndeplinește condițiile prevăzute la art. 170 din
Codul vamal al Uniunii și se întocmește fie în nume propriu, cu condiția solicitării și primirii accesului la sistemul informatic, fie prin reprezentare directă sau prin reprezentare indirectă.
Declarantul poate fi importatorul sau o persoană care acționează în calitate de reprezentant al acestuia, cum ar fi un operator poștal, un transportator expres sau un comisionar în vamă.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)