ACCES PREMIUM
De ce premium?
Noile reguli de TVA
Completarea numărului EORI în declarația vamală cu set redus de date nu este obligatorie dacă se depune prin reprezentare indirectă
Numărul EORI nu trebuie completat în declarația vamală cu set redus de date în situația în care aceasta se depune prin intermediul unui reprezentant, adică prin reprezentare indirectă, potrivit unei informări publicate miercuri pe site-ul Direcției Generale a Vămilor (DGV). Pe de altă parte, dacă declarația se depune prin reprezentare directă, numărul EORI devine obligatoriu pentru persoana care primește mărfurile, aceasta fiind, astfel, importator ce are totodată calitatea de declarant. Clarificarea vine în contextul apariției noilor reguli de TVA privind comerțul electronic în cadrul Uniunii Europene (UE).
Articolul continuă mai jos
Mai exact,
conform clarificării DGV, “
[p]entru trimiterile cu o valoare sub 150 de euro, numărul EORI nu este obligatoriu în situația în care persoana care primește mărfurile (importatorul) alege să depună declarația vamală cu set redus de date prin intermediul unui reprezentant (operator poștal/firmă de curierat), tip de reprezentare indirectă.”
Totuși,
în situația în care această declarație se depune prin reprezentare directă, numărul EORI este obligatoriu pentru importator, deoarece, într-un astfel de caz, acesta are calitatea de declarant.
Tipul de reprezentare, după cum se mai arată în informarea DGV, este stabilit în mandatul de reprezentare încheiat între importator (persoana fizică) și reprezentant (operator poștal/firmă de curierat).
Numărul EORI, necesar în cazul depunerii prin reprezentare directă a declarației vamale cu set redus de date,
se atribuie de către DGV, potrivit instrucțiunilor care pot fi accesate aici.
După transmiterea cererii de atribuire a numărului EORI, conform instrucțiunilor amintite mai sus și după confirmarea înregistrării, se apasă butonul "
Listare cerere", care va genera cererea în format pdf.
Mai departe, cererea semnată se depune, împreună cu documentele justificative care se regăsesc în instrucțiunile menționate, la DGV în a cărei rază de competenţă teritorială îşi au sediul sau sunt stabilite persoanele respective în România sau la DGV în a cărei rază de competenţă teritorială urmează ca solicitantul să desfăşoare activităţile prevăzute la art. 5 alin. (1) lit. b) din Regulamentul UE 2015/2.446, în cazul operatorilor economici şi al altor persoane care nu sunt stabilite pe teritoriul vamal al UE.
Reamintim că
ANAF a publicat recent și instrucțiunile privind modalitatea de completare a declarației cu set redus de date necesară, de la 1 iulie, pentru importurile de mărfuri făcute de persoanele fizice.
Tot la acel moment, ANAF a mai precizat că „
[d]eclarația vamală poate fi depusă fie de dumneavoastră, fie de un reprezentant ales - un furnizor de servicii care efectuează formalitățile vamale pentru dvs. (de exemplu: un operator poștal, transportator expres, reprezentant vamal sau similar)”, menționând totodată că
cei care nu au un număr EORI, pentru îndeplinirea formalităților vamale,
trebuie să îl obțină de la autoritatea vamală, potrivit pașilor prezentați mai sus.
De asemenea, reiterăm faptul că,
de la 1 iulie 2021, Codul fiscal a fost modificat, prin OUG nr. 59/2021, pentru a acomoda regulile de TVA pentru comerț electronic la noutățile stabilite de autoritățile europene printr-o directivă valabilă pentru toate statele membre UE.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)