ACCES PREMIUM
De ce premium?
Atenție la fraude: Atribuirea numărului EORI se face gratuit de către autoritatea vamală, nu pe bani
Autoritatea vamală nu solicită niciun fel de tarif sau taxă în scopul atribuirii numărului EORI, aceasta fiind realizată în mod gratuit, potrivit unei informări publicate luni pe site-ul Direcției Generale a Vămilor (DGV). Clarificarea vine în contextul în care, după apariția recentă a noilor reguli de TVA privind comerțul electronic în cadrul Uniunii Europene (UE), instituția a primit sesizări privind solicitarea, în numele DGV, a achitării anumitor taxe în acest sens.
Articolul continuă mai jos
Prin urmare, potrivit
informării disponibile pe site-ul Agenției Naționale de Administrare Fiscală,
atribuirea numărului EORI se face, de către DGV, în mod gratuit, fără a se percepe niciun fel de taxă sau tarif.
Numărul EORI reprezintă
acel număr unic în UE, pe care autorităţile vamale sau alte autorităţi desemnate de către statele membre îl atribuie operatorilor economici şi altor persoane interesate
pentru a fi folosit la toate operaţiunile vamale derulate de acestea
pe întreg
teritoriul UE.
Așadar, numărul EORI se solicită, de către persoanele interesate, la direcțiile regionale vamale în a căror rază de competență teritorială în au sediul sau domiciliul sau, în cazuri excepționale, la birourile vamale de frontieră.
Numărul EORI este necesar și în cazul depunerii prin reprezentare directă a declarației vamale cu set redus de date și se atribuie de către DGV, după cum spuneam, în mod gratuit, potrivit instrucțiunilor care pot fi accesate
aici.
De asemenea, reamintim că, în contextul apariției noilor reguli de TVA privind comerțul electronic în cadrul UE,
completarea numărului EORI în declarația vamală cu set redus de date nu este obligatorie dacă se depune prin reprezentare indirectă.
În acest sens, ANAF a publicat recent și
instrucțiunile privind modalitatea de completare a declarației cu set redus de date necesară, de la 1 iulie, pentru importurile de mărfuri făcute de persoanele fizice.
De asemenea, reiterăm faptul că, de la 1 iulie 2021, Codul fiscal a fost modificat, prin OUG nr. 59/2021,
pentru a acomoda regulile de TVA pentru comerț electronic la noutățile stabilite de autoritățile europene printr-o directivă valabilă pentru toate statele membre UE.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Conform legislației în vigoare, este strict interzisă copierea, reproducerea, redistribuirea, republicarea sau orice altă formă de reutilizare a acestui conținut, integral sau parțial, fără consimțământul scris al avocatnet.ro. Nerespectarea acestor prevederi poate atrage răspunderea civilă, contravențională sau penală.
Comentarii articol (0)