Avocatnet.ro şi Digi24.ro vă prezintă cele mai importante ştiri ale dimineţii.
Mașinile vor fi mai scumpe pentru că vor fi mai „deștepte”. Ce rol va avea cutia neagrăEpoca automobilelor ieftine s-a încheiat. Regulile europene din ce în ce mai stricte în materie de protecție a mediului și siguranță rutieră vor impune montarea pe mașini a unor tehnologii din ce în ce mai sofisticate și mai scumpe. Prețul autovehiculelor a crescut deja aproape pe nesimțite, dar panta ascendentă se va accentua în anii viitori.
În plus, apar noi crize la orizont, cum ar fi cea a materiilor prime pentru fabricarea acumulatorilor pentru electrice, ca să nu mai vorbim de criza semiconductorilor care închide temporar fabrici.
În paralel, statele europene adoptă reguli care vizează scoaterea din circulație a automobilelor mai vechi. Și vârsta la care o mașină devine rablă nu este foarte înaintată, în România fiind considerat bun de casat un automobil care a depășit opt ani de la data fabricației. Chiar dacă el este perfect funcțional, arată bine și are puțini kilometri. Momentul în care nu toată lumea își va mai permite o "mașină mică" nu este atât de îndepărtat.
Românii, pe locul doi în UE la frecvența bețiilor. Psihiatru: Comportamentele cu rădăcini sociale sunt cel mai greu de atacatRomânii ocupă locul doi în Uniunea Europeană la frecvența bețiilor, potrivit Eurostat. 35% dintre concetățeni recunosc că au obiceiul să bea peste măsură cel puțin o dată pe lună. Doar danezii îi întrec, arată statistica europeană.
Totuși, în ceea ce privește consumul zilnic de alcool, Portugalia, Spania și Italia ocupă primele locuri în clasament. Însă cetățenii acestor țări nu exagerează cu băutura.
Eurostat a mai constatat că, odată cu înaintarea în vârstă crește și consumul zilnic de alcool. Cel mai puțin beau persoanele cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani și cel mai mult, cele de peste 75 de ani.
În toate statele UE, bărbații au băut alcool mai des decât femeile.
Prețurile gazelor naturale ar putea ajunge la niveluri record în această iarnăPrețurile gazelor naturale din Olanda, care sunt de referință în nord-vestul Europei, au crescut cu 80% în ultimele trei luni, până la maxime istorice, în timp ce gazul natural lichefiat (LNG) din Asia este la cel mai mare nivel din ultimii opt ani. În condițiile în care temperaturile ridicate din emisfera nordică duc la scăderea stocurilor pe piețele-cheie, prețurile gazelor naturale ar putea ajunge la niveluri record în această iarnă, arată o analiză Reuters, preluată de Mediafax.
„Nivelurile din depozite sunt destul de scăzute în multe locuri, întrucât o vară fierbinte înseamnă că nu există prea multe șanse de a crește stocurile, deci acest lucru ar putea deveni o problemă la iarnă, mai ales dacă vor fi din nou temperaturi scăzute”, a declarat un comerciant din Singapore.
Raportul experților ONU în domeniul climei, considerat cel mai puternic avertisment lansat vreodată: "Nu ne putem permite să aşteptăm"Raportul experţilor ONU în domeniul climei (IPCC), aşteptat luni, va fi
"cel mai puternic avertisment lansat vreodată" cu privire la rolul comportamentului uman în încălzirea globală, a declarat Alok Sharma, care va conduce COP26, conferința pentru climă de la Glasgow în noiembrie.
''Comportamentul uman accelerează încălzirea globală într-un ritm alarmant", a declarat ministrul britanic într-un interviu acordat ziarului The Observer, ediţia de duminică a cotidianului The Guardian.
"Nu ne putem permite să aşteptăm doi ani, cinci ani, zece ani", a continuat el, spunând că mai este timp, dar
"ne apropiem periculos de mult de momentul în care va fi prea târziu".
Raportul ar fi un semnal de alarmă pentru toţi cei care nu au înţeles încă de ce următorul deceniu trebuie să fie absolut decisiv în ceea ce priveşte acţiunile în domeniul climei, a insistat Alok Sharma. El a adăugat că trebuie să se înțeleagă foarte clar că activitatea umană provoacă schimbări climatice într-un ritm alarmant.
Comentarii articol (0)