Câte zile pierd românii pentru o simplă înmatriculare auto
Pentru o simplă înmatriculare auto, un român umblă cel puțin trei zile de la o instituție publică la alta. Completează cereri, copiază acte, îndosariază acte, plătește taxe.
Când le are pe toate, trebuie să-și ia număr de ordin, să-și aștepte rândul la ghișeul Înmatriculărilor și să le depună personal. Plăcuțele de înmatriculare le ridică tot personal, după câteva ore. Sau în ziua următoare, dacă are ghinionul să ajungă la ghișeu spre finalul programului de lucru al funcționarilor.
Birocrația enervează cetățeanul, dar ține în viață dosarul cu șină și chioșcurile de copiat acte. De la prima oră, în sala de așteptare a instituției care înmatriculează mașinile din București și Ilfov foșnesc hârtii, sacoșe, dosare.
Pe banchete și mese se completează fișe, se numără acte, chitanțe. Să fie toate, fix cum cere birocrația. Apoi, cu plăcuțele vechi și cât a mai rămas din răbdare, cetățeanul își așteaptă rândul. Până aici, la ele, aventura e lungă.
Cronica haosului climatic. ONU: Ultimii 8 ani au fost cei mai calzi din istorie. Planeta ne trimite un semnal de primejdie
Dacă proiecţiile pentru acest an se vor confirma, cei opt ani din perioada 2015-2022 vor fi cei mai călduroși ani înregistraţi vreodată, a avertizat duminică Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM), într-un raport considerat a fi o „cronică a haosului climatic”.
„În timp ce summitul COP27 începe, planeta noastră trimite un semnal de primejdie”, a declarat secretarul general al ONU, Antonio Guterres, într-un mesaj video difuzat la conferinţa ONU privind schimbările climatice COP27, de la Sharm el-Sheikh.
Această „cronică a haosului climatic” arată „atât de clar că schimbarea are loc cu o viteză catastrofală, devastând vieţi pe fiecare continent", a adăugat el, cerând ca "acţiuni ambiţioase şi credibile" să fie abordate în cele două săptămâni ale acestei conferinţe climatice desfăşurate în Egipt.
Depozitele cu gaze naturale, grad de umplere aproape de 100%. "Nu vom avea nicio problemă la iarnă"
Luni dimineața, România va avea, în total, 3 miliarde metri cubi gaze în depozite, ceea ce corespunde unui grad de umplere de 97,7% din capacitatea totală de înmagazinare, potrivit datelor furnizate de către Transgaz.
Și la cărbune stăm bine. Sunt 900.000 de tone de cărbune în plus, în stocuri. "Nu aveam niciun motiv să considerăm că la iarnă vor fi probleme cu asigurarea aprovizionării", a spus zilele trecute George Niculescu, secretar de stat în Ministerul Energiei.
Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, România are cu 701 milioane de metri cubi de gaze în plus în depozite. Pragul minim aprobat pentru România în noul regulament al Comisiei Europene, de 80%, a fost atins pe 17 septembrie.
Comentarii articol (0)