avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1375 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Neoprirea la semnalele politie locale
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Neoprirea la semnalele politie locale

Am intrat intr-o zona cu acceul interzis autovehiculelor, mai exact pe liniile de tramvai (Piata Libertatii-Timisoara, pt cei care stiu) Merg 200 m si vad un agent de la politia locala ca imi face semn sa opresc. Era imbracat in uniforma+vesta reflectorizanta, pe trotuar mai era un agent local, aceasta fiind doar in uniforma, fara vesta. Imi face semn sa opresc, eu imi continui drumul. Nu am incetinit, sau sa fi schitat vreun gest care sa ma faca sa creada ca l-am observat. Nu m-au urmarit cu masina lor, probabil nici nu erau cu masina, ci doar in patrulare prin zona. Poza/film nu mi-au facut, martori erau o gramada, zona fiind intens circulata, mai ales ca asta s-a petrecut in fata statie de tramvai. Intrebarea mea este, ce mi se poate intampla?
Ultima modificare: Joi, 27 Februarie 2014
MXO95, utilizator
Va asteapta o invitatie la politia rutiera in vederea suspendarii permisului de conducere si aplicarea unei sanctiuni conf. art. 100 alin. (3) lit. f).

Legea politiei locale. Legea 155/2010

Art. 7
In domeniul circulatiei pe drumurile publice, politia locala are urmatoarele atributii:
h) constata contraventii si aplica sanctiuni pentru incalcarea normelor legale privind
oprirea, stationarea, parcarea autovehiculelor si accesul interzis, avand dreptul de a dispune masuri de ridicare a autovehiculelor stationate neregulamentar;

OUG195
Art.100. -
(3) Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni şi cu aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile săvârşirea de către conducătorul de autovehicul sau tramvai a următoarelor fapte:
f) nerespectarea semnalelor, indicaţiilor şi dispoziţiilor poliţistului rutier aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu;
Dar cum pot dovedi faptul ca eu am vazut semnalele efectuate de agent? Pot depunde contestatie...nu l-am observat, in timpul acela schimbam un CD, scriam un sms etc. Si in articol se specifica "politistul rutier", comunitarii intra tot in aceasta categorie? Eu stiu ca PC apartine de Primarie, sunt numiti acesti agentii locali, "politisti rutieri"?
Ultima modificare: Joi, 27 Februarie 2014
MXO95, utilizator
Conducatorul de vehicul este obligat sa opreasca la semnalul agentilor de politie, dar acestea din urma trebuie sa semnalizeze regulamentar intentia de a va opri. Po"zitiile regulamentare ale semnalelor agentilor de politie sunt prevazute in anexa la OUG nr. 195/2002. Va recomand sa studiati anexa despre care am facut vorbire in cele de mai sus, pe forum nu pot pune imagini.
Daca agentul de politie statea pe marginea trotuarului si va facea cu mana ca sa opriti dvs. puteati interpreta acest gest drept "ia-ma, nene".
Domnule Ciobanu, pentru a posta fisiere tip "jpeg" pe forum puteti utiliza site-uri specializate pe care se pot stoca temporar 10 zile sau se pot sterge de catre utilizator. Un astfel de site este postimage.org.
[ link extern ] /
Se incarca fisierul si apoi se copie linkul din casuta "legatura directa"si se "lipeste" in sectiunea de editare.

De exemplu
[ link extern ]

Sau se poate indica un link catre un site cu astfel de indicatii cum ar fi
[ link extern ]
ori
[ link extern ]


Procedura de oprire a vehiculelor este descrisa in HG1391 , regulamentul de aplicare a OUG195.
Din moment ce politia locala are printre atributii verificarea si sanctionarea conducatorilor auto pentru incalcari ale regulilor privind regimul circulatiei pe drumurile publice, oprirea acestora nu se poate face decat prin utilizarea semnalelor utilizate in conformitate cu prevederile codului rutier.
Doar nu se vor inventa semnale speciale penttru politistii locali ptr a-i diferentia de cei rutieri sau sa utilizeze semnale specifice manevrarii macaralelor!

O alta metoda ce poate fi luata in considerare ar fi sa se arunce in fata masinilor ptr a-i opri pe conducatorii auto care intra pe interzis in timp ce scriu mesaje SMS.;)

hg1391
Art. 182. – (1) Oprirea vehiculelor pe drumurile publice se realizeaza prin executarea semnalelor regulamentare de catre politistul rutier sau, dupa caz, de catre politistul de frontiera, atunci când constata încalcari ale normelor rutiere ori în situatia în care exista indicii temeinice despre savârsirea unei contraventii ori a unei fapte de natura penala, pentru identificarea persoanelor care au comis astfel de fapte si a bunurilor care fac obiectul urmaririi, precum si pentru verificarea detinerii de catre conducatorii vehiculelor a documentelor prevazute de lege. Oprirea vehiculelor pe drumurile publice se realizeaza si în conditiile producerii unor calamitati naturale, dezastre sau a altor situatii care pun în pericol siguranta circulatiei.
(2) Oprirea vehiculelor se face, de regula, în afara partii carosabile, iar acolo unde nu exista asemenea conditii, cât mai aproape de marginea din dreapta a drumului, pe acostament sau lânga bordura ori în spatiile de parcare iar noaptea, cu precadere, în locuri iluminate.
(3) Se interzice imobilizarea vehiculului pe partea carosabila ca urmare a semnalului de oprire efectuat de catre politist în locurile în care vizibilitatea este redusa sub 50 m.
Art. 183. – Conducatorul vehiculului oprit la semnalul regulamentar al politistului rutier sau, dupa caz, al politistului de frontiera, este obligat sa ramâna în vehicul, cu mâinile pe volan, iar ceilalti pasageri sa nu deschida portierele, respectând indicatiile politistului.

Puteti depune contestatie in termen de 15 zile de la comunicarea procesului verbal, aveti acest drept, cum veti demonstra ca nu l-ati vazut pe politistul local ramane se invocati orice motiv dar mai ramane de demonstrat si de ce nu ati vazut indicatorul de acces interzis.
Doar ati relatat ca ati intrat pe interzis si nu ati vazut politistul!:)
Ultima modificare: Joi, 27 Februarie 2014
cyan, moderator
Domnule Cioan, multumesc pt sfaturi, ramane de vazut ce voi declara daca voi primi vreun PV. Mai bine declar ca nu am vazut agentul, decat sa invoc motivul cum ca acesta nu ar fi efectuat corespunzator semnalele, lucru cam greu de demonstrat.

Alte discuții în legătură

Polițist rutier dietmarkrutsch dietmarkrutsch Am observat tot mai multe spețe și comentarii despre polițistul rutier vs. cel ne-rutier. În sensul că în conformitate cu OG 195/2002 DOAR POLIȚISTUL ... (vezi toată discuția)
Am fost amendat de politia locala! metulica metulica am fost amendat de pol locala pt oprire interzisa am contestat in instanta si am pierdut din cite stiu pol locala nu are competenta de a amenda pe oug 195/2002 ... (vezi toată discuția)
Cine are dreptul sa ne opreasca in trafic, politia locala ... sau rutiera romana icoman icoman Am gasit un comentariu interesant: [quot] Intrebare : cei de la control trafic (RAR) mai fac semne sa opresti (fara politiie rutiera cu ei) ce faci opresti ... (vezi toată discuția)