avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 877 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Neoprirea la semnalele politie locale
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Neoprirea la semnalele politie locale

Am intrat intr-o zona cu acceul interzis autovehiculelor, mai exact pe liniile de tramvai (Piata Libertatii-Timisoara, pt cei care stiu) Merg 200 m si vad un agent de la politia locala ca imi face semn sa opresc. Era imbracat in uniforma+vesta reflectorizanta, pe trotuar mai era un agent local, aceasta fiind doar in uniforma, fara vesta. Imi face semn sa opresc, eu imi continui drumul. Nu am incetinit, sau sa fi schitat vreun gest care sa ma faca sa creada ca l-am observat. Nu m-au urmarit cu masina lor, probabil nici nu erau cu masina, ci doar in patrulare prin zona. Poza/film nu mi-au facut, martori erau o gramada, zona fiind intens circulata, mai ales ca asta s-a petrecut in fata statie de tramvai. Intrebarea mea este, ce mi se poate intampla?
Ultima modificare: Joi, 27 Februarie 2014
MXO95, utilizator
Vorbesti prostii...politia locala nu are dreptul sa opreasca un autoturism in mers...
Buna ziua,

Readuc in dezbatere acest subiect intrucat am fost recent implicat intr-o situatie foarte neclara cu politia locala si din discutiile cu diferite persoane tot nu am reusit sa ajungem la o concluzie clara privind atributiile politiei locale.

Caz concret: am patruns pe culoarea verde a semaforului intr-o insersectie dirijata de 2 agenti de la politia locala (am vazut scris politia locala doar pe spatele unuia dintre ei, celalalt statea cu fata spre mine, dar banuiesc ca ambii erau de la aceeasi directie), iar dupa aproximativ 3-4 metri unul dintre ei mi-a facut semn sa ma opresc pentru ca din lateral dreapta, perpendicular pe sensul meu de mers, se apropia o ambulanta cu toate semnalele in functiune.

Am oprit conform agentului de la politia locala impreuna cu celelalte masini ce se deplasau pe sensul meu de mers, agentul s-a asezat cu spatele la noi cu mana dreapta intinsa, ambulanta a trecut, dupa care agentul a permis trecerea masinilor ce se deplasau din partea stanga, perpendicular pe sensul meu, care se deplasau in sens paralel cu ambulanta.

Dupa trecerea ambulantei, circulatia a fost dirijata in acelasi sens pentru cateva zeci de secunde, dupa care agentul din fata mea s-a indreptat catre directia din care venea ambulanta, mi-a facut un semn scurt cu mana stanga sa avansez si a intins bratul drept in fata masinilor ce veneau din dreapta (directia ambulantei).

M-am deplasat aprox. 2-3 metri dupa care am observat ca din aceeasi directie vine o alta ambulanta cu semnalele in functiune, politistul cu mana dreapta intins i-a facut semn ambulantei sa se apropie, iar eu am oprit in mijlocul intersectiei pentru a permite trecerea acesteia, fara ca unul dintre agenti sa imi faca vreun semn.

Agentul care statea cu fata spre mine a inceput sa ma admonesteze, gesticuland spre ureche, si intrebandu-ma, sau cel putin asa cred intrucat am citit pe buze, "daca nu aud ambulanta."

Ambulanta a trecut la distanta mare de mine, eu ramanand in mijlocul intersectiei, dupa care agentul ce m-a admonestat a permis accesul in intersectie masinilor de pe sensul opus de mers directiei mele. Eu fiind in mijloc eram practic fata in fata cu ei intrucat intentionam sa virez stanga, astfel ca am trecut prin fata lor ca sa eliberez intersectia.

Nu am fost oprit si nici urmarit de vreo masina de politie, insa neclaritatile sunt urmatoarele:

1. Tinand cont ca m-am oprit in mijlocul intersectiei pentru a permite accesul celei de-a doua ambulante fara ca agentul sa imi faca semn, are politia locala dreptul sa ma sanctioneze? Daca da, in baza carei legi?

2. Tinand cont ca am virat stanga fara ca agentul sa imi faca semn direct mie ci masinilor care circulau din sens opus, are politia locala dreptul sa ma sanctioneze? Daca da, in baza carei legi?

3. Din moment ce nu am fost oprit, are politia locala drept de organ constatator pentru a trimite un proces verbal acasa? Cineva mai sus spunea ca politia locala nu poate constata, dar poate solicita sprijinul politiei rutiere. Se aplica acest sprijin si in situatiile in care procesele verbale nu sunt incheiate pe loc? Asta nu i-ar oferi politiei locale rol constatator?

4. Pana la urma, politia locala are dreptul de a constata nereguli/contraventii ce tin de codul rutier si sanctionarea conducatorilor auto in baza normelor de aplicare a codului rutier FARA sprijinul politiei rutiere?

Va multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Polițist rutier dietmarkrutsch dietmarkrutsch Am observat tot mai multe spețe și comentarii despre polițistul rutier vs. cel ne-rutier. În sensul că în conformitate cu OG 195/2002 DOAR POLIȚISTUL ... (vezi toată discuția)
Am fost amendat de politia locala! metulica metulica am fost amendat de pol locala pt oprire interzisa am contestat in instanta si am pierdut din cite stiu pol locala nu are competenta de a amenda pe oug 195/2002 ... (vezi toată discuția)
Cine are dreptul sa ne opreasca in trafic, politia locala ... sau rutiera romana icoman icoman Am gasit un comentariu interesant: [quot] Intrebare : cei de la control trafic (RAR) mai fac semne sa opresti (fara politiie rutiera cu ei) ce faci opresti ... (vezi toată discuția)