În esență, acțiunea a vizat stoparea practicilor ilegale din transporturi care duc la stricarea drumurilor naționale, respectiv a supraîncărcării mașinilor de transport.
Potrivit OG nr. 26/2011, ISCTR se ocupă cu inspecția și controlul respectării reglementărilor interne și internaționale în domeniul transporturilor rutiere. Concret, inspecția și controlul vizează, de principiu, condițiile de efectuare a activităților de transport rutier, a activităților conexe transportului rutier, a activităţilor de pregătire a personalului de specialitate din domeniul transporturilor rutiere şi a activităţilor de pregătire a persoanelor în vederea obţinerii permisului de conducere.
În plus, inspectoratul mai verifică și siguranța transporturilor rutiere, starea tehnică a vehiculelor, masele și dimensiunile maxime admise pe drumurile publice și masele totale maxime autorizate, dar și taxa de pod sau rovinieta.
Controalele ISCTR au loc atât la sediile transportatorilor, în locurile de încărcare ori descărcare a mașinilor, în autogări, cât și în trafic, acolo unde este permisă staționarea vehiculelor și în parcări, dar și în punctele de trecere a frontierei.
De cele mai multe ori, luând în calcul informațiile transmise de ISCTR de-a lungul anilor, principalele aspecte urmărite de inspectori în verificările efectuate la firme sunt:
- respectarea regulilor privind perioadele de conducere, pauzele și perioadele de odihnă ale conducătorilor auto și utilizarea aparatelor de înregistrare a activității acestora;
- fraudarea tahografelor;
- respectarea prevederilor privind transportul rutier de persoane;
- verificarea stării tehnice a vehiculelor rutiere;
- respectarea maselor autorizate/ admise ale vehiculelor;
- verificarea asigurării/ fixării mărfurilor;
- respectarea prevederilor privind transportul mărfurilor periculoase.
Ce-i de știut despre controalele ISCTR
Atunci când fac controale la transportatorii rutieri, reprezentanții ISCTR trebuie să respecte regulile stabilite prin OG nr. 26/2021. Astfel, înainte de toate, “inspectorii trebuie să manifeste imparțialitate și independență, fiind obligați să aibă o atitudine obiectivă, neutră față de orice interes politic, economic sau de altă natură”.
Apoi, inspectorii au obligația de a purta uniforma de serviciu, de a avea asupra lor legitimația de control pe timpul efectuării acțiunilor de control și de a respecta prevederile legale privind oprirea vehiculelor în trafic.
În cazul verificărilor în trafic, inspectorii pot opri orice vehicul de transport rutier sau care este folosit pentru pregătirea viitorilor șoferi, adică mașinile de școală auto. De asemenea, pentru oprirea mașinilor amintite, inspectorii au dreptul să folosească vehicule dotate cu dispozitive de semnalizare luminoasă cu mesaje variabile de culoare roșie.
La verificări, personalul ISCTR poate controla atât spațiul destinat șoferului, cât și spațiul destinat transportului, indiferent dacă e vorba despre un transport de mărfuri sau unul de persoane.
În timpul controalelor, inspectorii pot verifica, după caz, concordanța dintre înscrisurile din documentele de transport și mărfurile transportate sau dintre înscrisurile din documentul de transport și identitatea persoanelor transportate.
Este bine de știut că, în cazul oricărui control în trafic, inspectorii au dreptul:
- să imobilizeze vehiculele și, dacă este cazul, să ridice plăcuțele de înmatriculare;
- să suspende dreptul de utilizare a vehiculului prin reținerea plăcuțelor de înmatriculare și a certificatului de înmatriculare;
- să rețină licența de transport/ licența comunitară, copia conformă a acesteia, certificatul de transport în cont propriu, copia conformă a acestuia, licența de traseu, autorizația specială de transport, autorizația de transport internațional sau documentul de transport de persoane prin servicii ocazionale și orice alte documente în legătură cu desfășurarea activității de transport rutier ori a activității de pregătire a persoanelor în vederea obținerii permisului auto.
Reamintim că, începând din luna mai, normele privind controalele din domeniul transporturilor rutiere au fost modificate. Una dintre schimbările apărute în primăvară permite acum ca, în cazul în care reprezentanții autorităților descoperă că s-a umblat la tahograf, vehiculul de transport să poată fi imobilizat, prin reținerea plăcuțelor de înmatriculare.