Angajatorului îi revin obligații privind prevenirea accidentelor de muncă în orice situație. Faptul că un angajat se afla la locul de muncă în afara orelor de lucru sau că lucra peste program din proprie inițiativă ori că victima era un terț față de companie nu-l exonerează pe angajator de obligațiile sale din sfera sănătății și securității în muncă (SSM).
Accidentul de muncă este o vătămare violentă a corpului (lovire, rănire etc.) sau o intoxicație acută profesională, care are loc în timpul muncii sau în indeplinirea sarcinilor de serviciu. Accidentul de muncă poate provoca incapacitate temporară de muncă (cel puțin trei zile calendaristice), invaliditate (mutilare, schilodire) sau moarte, potrivit Legii nr. 319/2006 (Legea SSM).
În urma exploziei din depozitul de artificii din seara zilei de 11 august, pe platforma Uzinei Tohan, și-a pierdut viața un lucrător, care, conform unui comunicat al Ministerului Economiei, se afla în afara programului de lucru la momentul producerii incidentului. În acest context, ne-am pus întrebarea: există accidente de muncă în afara orelor de muncă? Două dintre victimele exploziei de la depozitul de artificii din Braşov nu aveau contracte individuale de muncă, iar un alt lucrător avea contractul de muncă suspendat, se menţionează într-un comunicat remis joi de Inspecţia Muncii.
Da, există acoperire și în situația când angajatul nu se află efectiv la locul de muncă. Cel mai cunoscut exemplu este accidentul de traseu - „dacă deplasarea s-a făcut în timpul și pe traseul normal de la domiciliul lucrătorului la locul de muncă organizat de angajator și invers”, așa cum scrie în Legea SSM. Intră aici inclusiv un accident survenit pe perioada pauzei de masă în locuri organizate de angajator - mai multe despre accidentul de traseu, în acest material.
Dar dacă angajatul se afla la locul de muncă însă își terminase programul sau lucra peste normă? Legislația ne permite să încadrăm ca accidente de muncă și pe cele petrecute în astfel de circumstanțe. În fapt, aici intră și accidentele petrecute la sediul angajatorului și unde victimele nu sunt neapărat angajații săi.
Oricare ar fi situația, angajatorul e obligat să ia măsurile pentru prevenirea accidentelor
„Dacă ne uităm la definiția accidentului de muncă din Legea SSM, se presupune că salariatul victimă îndeplinea, la momentul accidentului, sarcinile de serviciu, urmând a se constata dacă accidentul s-a produs în timpul programului, în timp ce efectua ore suplimentare sau nu. În toate situațiile, angajatorul avea obligația de a se asigura că au fost luate toate măsurile necesare pentru prevenirea accidentelor.
Mai mult, art 30 alin (1) lit.a) din același act normativ include și persoanele care se află în vizită în întreprindere și/sau unitate atunci când s-a produs un accident sau vătămarea unei persoane.
Putem aduce în discuție și punctul 15 al art. 2 din HG nr. 1425/2006, respectiv «îndatoririle de serviciu - sarcini profesionale stabilite în: contractul individual de muncă, regulamentul intern sau regulamentul de organizare și funcționare, fișa postului, deciziile scrise, dispozițiile scrise ori verbale ale conducătorului direct sau ale șefilor ierarhici ai acestuia». Observăm că legiuitorul a avut în vedere și dispozițiile verbale, prezumându-se astfel că salariatul se afla în locul și momentul respectiv că urmare a dispozițiilor primite.
Astfel, accidentul suferit de un salariat aflat în întreprindere sau în unitate este accident de muncă, angajatorul fiind titularul obligației de a asigura măsurile de acces controlat la locul de muncă.
Dacă se constată că salariatul se afla în afara timpului normal de muncă fără respectarea dispozițiilor legale, atunci inspectorii de muncă pot aplica și sancțiunile corespunzătoare, însă acest aspect nu-l va exonera de răspunderea în privința respectării normelor privind securitatea și sănătatea în muncă”, a explicat Dan Năstase, consilier juridic specializat în relații de muncă.
Comentarii articol (2)