Articol scris de Daniel Milicescu, managing partner.
Un accident de muncă este definit de Organizația Internațională a Muncii drept un eveniment subit, neplanificat și nedorit legat de muncă, din care rezultă decesul sau vătămarea corporală a persoanelor și care implică pierderea unor zile de muncă. Redăm în cele ce urmează principalele categorii de accidente:
- accident de muncă cu ITM (incapacitate temporară de muncă): este acel tip de accident din care rezultă decesul sau invaliditatea permanentă, care necesită spitalizare peste 24 ore sau care produce incapacitate temporară de muncă de cel puțin trei zile calendaristice consecutive;
- accident ușor: produce incapacitate temporară de muncă mai puțin de trei zile calendaristice;
- accident de muncă mortal: orice accident mortal legat de executarea sarcinilor de serviciu, excluzând cauzele legate de condiţia fizică a angajatului, contractorului sau vizitatorului;
- accident de circulație rutier: survenit în timpul circulației pe drumurile publice sau generat de traficul rutier, dacă persoana vătămată se afla în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu;
- accident de traseu: survenit pe traseul normal pe care angajatul îl parcurge între locul de muncă și domiciliu și invers.
Comunicarea accidentului
Este prima etapă în cazul unui accident de muncă. Angajații au obligația să raporteze imediat managerului direct orice accident, incident sau posibil accident (near miss) în care au fost implicați sau la care au fost martori. Pe de altă parte, accidentele de circulație soldate doar cu pagube materiale (fără vătămări corporale) trebuie raportate către șeful direct.
La rândul lor, managerii au obligația să asigure acordarea de prim ajutor în caz de nevoie sau să apeleze la numărul de urgență 112, să anunțe responsabilul SSM, să completeze raportul de accident/incident si să implementeze acțiunile corective sau preventive corespunzătoare.
Departamentul de resurse umane va ține evidența zilelelor de muncă pierdute, va depune la casa de pensii FIAM-ul pentru decontarea concediilor medicale și va înștiința personalul cu privire la cuantumul plăților concediilor medicale, respectiv 100% pentru accidente de muncă cu internare și 80% după externare, 80% pentru accidente de muncă în regim ambulatoriu și 75% pentru boli obișnuite (raceală, gripă etc.).
În cazul tratamentului ce necesită recuperare sau tratament la domiciliu, decontarea se va face prin medicul de familie, conform legii, societatea nu poate plăti tratamentele sau accesoriile necesare recuperării decât dacă sunt stipulate în polița de asigurare facultativă. Și tot conform legii, angajatorul are obligația să comunice evenimentele de îndată inspectoratelor teritoriale de muncă, asiguratorului și organelor de urmărire penală, după caz.
Cercetarea și înregistrarea accidentelor
Cercetarea și înregistrarea accidentelor/incidentelor sau posibilelor accidente, indiferent că a fost implicat personalul propriu sau cel al unor terți contractanți sau vizitatori. Înregistrarea se face în Registrul "Incident - Accident", iar formularele vor fi completate în mod corespunzător și semnate, formulare ce vor servi ca bază pentru raportarea lunară și trimestrială a numărului de accidente.
Documentele minime necesare la întocmirea procesului-verbal de cercetare sunt: decizia comisiei de cercetare, comunicare eveniment, nota de constatare la fața locului, certificat de înregistrare societate și certificat constatator, regulamentul de ordine interioară, pontaj, carte de identitate victimă, contract de muncă victimă, acte de studii victimă, fișa postului, fișa de aptitudini și fișa de instruire a victimei, diagnosticul si concediul medical, declarații victimă/martori, documetele echipamentelor care au fost implicate și dovada acordării echipamentului de protecție, după caz.
Schema generală de raportare a accidentelor/ incidentelor/ posibilelor accidente:
Analiza accidentului
Fiecare accident/incident/posibil accident înregistrat este analizat imediat pentru a depista cauza producerii acestuia în scopul definirii măsurilor corective şi preventive. Evenimentele produse cu incapacitate temporară de muncă vor fi cercetate de către angajator. În schimb, accidentele colective sau periculoase, cele care au produs invaliditate, decese sau persoane dispărute vor fi cercetate de către inspectoratele teritoriale de muncă sau Inspecția Muncii.
Cercetarea în sine va urmări aspecte precum condiţiile dinaintea producerii accidentului, folosirea echipamentului de protecţie individuală, acţiunile personalului înainte, în timpul şi după producerea accidentului/expunerii, declaraţiile martorilor, investigarea echipamentului (defect tehnic), analiza cauzei accidentului, inclusiv modalitățile de organizare şi instruire. Rezultatele unei astfel de cercetări vor fi consemnate într-un proces verbal în urma cărora vor fi formulate măsuri corective/preventive.
Urmărirea măsurilor corective sau preventive
Resursele necesare în acest scop trebuie puse la dispoziţie în cel mai scurt timp posibil. Urmărirea implementarii acestora trebuie monitorizată prin sedinţe de management, ședințe ale comitetului de sănătate și securitate în muncă sau ședinţe ale echipei de producţie.
Notă: Acest articol face parte dintr-o campanie informativă dedicată informării angajatorilor despre obligațiile pe care le au în domeniul SSM. Toate articolele publicate în campanie pot fi citite aici.
Comentarii articol (1)