Legea SSM (Legea nr. 319/2006) definește evenimentul ca fiind „accidentul care a antrenat decesul sau vătămări ale organismului, produs în timpul procesului de muncă ori în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, situaţia de persoană dată dispărută sau accidentul de traseu ori de circulaţie, în condiţiile în care au fost implicate persoane angajate, incidentul periculos, precum şi cazul susceptibil de boală profesională sau legată de profesiune”.
În noțiunea de eveniment regăsim, practic, nu doar accidentele de muncă. Mai departe, aceeași lege impune obligația de a comunica, de îndată, evenimentele „după cum urmează: a) inspectoratelor teritoriale de muncă, toate evenimentele aşa cum sunt definite la art. 5 lit. f); b) asigurătorului, potrivit Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale, cu modificările şi completările ulterioare, evenimentele urmate de incapacitate temporară de muncă, invaliditate sau deces, la confirmarea acestora; c) organelor de urmărire penală, după caz”. Necomunicarea evenimentelor se poate sancționa, conform Legii SSM, cu amendă de la 3.500 la 7.000 lei.
Accidentul de muncă reprezintă „vătămarea violentă a organismului, precum şi intoxicaţia acută profesională, care au loc în timpul procesului de muncă sau în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu şi care provoacă incapacitate temporară de muncă de cel puţin trei zile calendaristice, invaliditate ori deces”, în accepțiunea Legii SSM nr. 319/2006. Avem, totodată, o definiție și pentru accidentele ușoare - „eveniment care are drept consecinţă leziuni superficiale care necesită numai acordarea primelor îngrijiri medicale şi a antrenat incapacitate de muncă cu o durată mai mică de 3 zile”. Asta înseamnă și incapacitate de muncă de mai puțin de o zi.
„Accidentul de muncă înregistrat de angajator se raportează de către acesta la inspectoratul teritorial de muncă, precum şi la asigurător, potrivit legii”, scrie în Legea SSM. O amendă de 4.000 - 8.000 de lei se dă pentru neraportarea accidentelor, aflăm din același act normativ.
Dincolo de comunicarea evenimentelor, vorbim de obligația de a le cerceta - în cazul angajatorilor obligația de cercetare există pentru evenimentele care au produs incapacitate temporară de muncă. Cei care nu o fac pot fi amendați cu sume între 4.000 și 8.000 de lei.
Dacă pasivitatea angajatorilor se extinde și în ceea ce privește obligațiile de cercetare, atunci vorbim de alte amenzi.
În orice caz, angajații pot sesiza aceste nereguli inspectoratelor teritoriale de muncă.