ACCES PREMIUM
De ce premium?
Angajatorii au obligații de cercetare și evidență și în privința accidentelor de muncă ușoare, chiar dacă incapacitatea de muncă provocată a fost de mai puțin de o zi
Angajatorii nu trebuie să neglijeze obligațiile de SSM (sănătate și securitate în muncă) nici în privința accidentelor ușoare suferite de angajați, pe care trebuie să le țină într-o evidență separată și pentru care trebuie să facă dosarul de cercetare. Adică inclusiv pentru accidente urmate de o scurtă perioadă de incapacitate de muncă, chiar mai puțin de o zi. Altfel, se pot aplica amenzi de câteva mii de lei.
Articolul continuă mai jos
Printre obligațiile angajatorului listate în Legea nr. 319/2006 (Legea SSM) se numără și aceea de a ține evidența accidentelor de muncă, iar legea enumeră aici mai multe tipuri de accidente: cele ce au ca urmare o incapacitate de muncă mai mare de trei zile de lucru, dar și cele ușoare. Angajatorii țin evidența bolilor profesionale, a incidentelor periculoase, precum și a accidentelor de muncă care reprezintă o vătămarea violentă a organismului, intoxicaţia acută profesională, care au loc în timpul procesului de muncă sau în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu şi care provoacă incapacitate temporară de muncă de cel puţin trei zile calendaristice, invaliditate ori deces.
Accidentul uşor e definit de Legea 319 ca „eveniment care are drept consecinţă leziuni superficiale care necesită numai acordarea primelor îngrijiri medicale şi a antrenat incapacitate de muncă cu o durată mai mică de 3 zile”. Asta înseamnă și incapacitate de muncă de mai puțin de o zi.
Cert e că în cazul tuturor evenimentelor care au produs incapacitate temporară de muncă, angajatorul are obligația de a realiza cercetarea. Din contră, când vorbim de evenimente mai grave sau colective, competența cercetării revine inspectoratelor teritoriale sau Inspecției Muncii, ori chiar autorităților de sănătate publică. În cazul accidentelor ușoare însă, cercetarea se face obligatoriu de către angajat, așa cum prevede Legea SSM și cum prevăd normele sale de aplicare (HG nr. 1425/2006). Nerespectarea acestei obligații constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 4.000 la 8.000 lei.
Conform normelor de aplicare ale Legii SSM, dosarul de cercetare în cazul accidentelor ușoare se întocmește într-un singur exemplar, iar evenimentul trebuie comunicat de îndată inspectoratului teritorial de muncă.
Pentru accidentele ușoare, angajatorul are chiar un model de document prevăzut în normele de aplicare ale Legii SSM - mai exact, modelul pentru registrul unic de evidență a accidentelor ușoare. Acest registru cuprinde datele personale ale angajatului care a suferit accidentul ușor, locul de muncă, locul accidentului, CAEN-ul activității, efectele accidentării asupra organismului, data/ora accidentării, precum și felul accidentului (cu incapacitate de muncă de mai puțin de trei zile sau mai puțin de o zi).
„Având în vedere că legiuitorul a definit accidentul uşor ca eveniment, acesta va fi cercetat obligatoriu de către angajatorul unde este angajată victima conform prevederilor art. 29 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 319/2006 (...) De asemenea, vor fi respectate prevederile legale cu privire la comunicarea evenimentelor precizate la art. 26 şi 27 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 319/2006”, precizează într-o comunicare ITM Argeș, care atrage atenția angajatorilor cu privire la obligațiile ce le revin și în cazul accidentelor ușoare.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (2)